Publicat în Jurnalul Oficial C nr. 464 din 17-11-2021

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

(2021/C 464/07)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la respectiva cerere în temeiul articolului 27 din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

SPECIFICAȚIILE DE BAZĂ DIN DOSARUL TEHNIC

„HOMOKHÁTI ŐSZIBARACK PÁLINKA”

Nr. UE: PGI-HU-02471 – 25 mai 2018

1.   Denumirea

„Homokháti őszibarack pálinka”

2.   Categoria de băuturi spirtoase

Rachiu de fructe [categoria 9 din Regulamentul (CE) nr. 110/2008]

3.   Descrierea băuturii spirtoase

3.1.   Caracteristicile fizice, chimice și/sau organoleptice

Caracteristici fizico-chimice

Conținutul de acid cianhidric

maximum 5 g/hl de alcool 100 % vol.

Conținutul total de substanță volatilă

minimum 250 g/hl de alcool 100 % vol.

Conținutul de cupru

maximum 7 mg/kg de produs finit

Caracteristici organoleptice

Culoare: limpede, incoloră.

Aromă: fină, discretă, ce amintește de piersicile coapte, cu note citrice subtile, uneori cu o aromă ușoară de marțipan.

Gust: note proaspete, citrice, cu o structură distinctivă și robustă, de corpolență medie, însoțite de un gust de piersici coapte și de o aciditate discretă; final lung, catifelat, distinct.

3.2.   Caracteristici specifice (în comparație cu băuturile spirtoase din aceeași categorie)

„Homokháti őszibarack pálinka” are o aromă și un gust caracteristice, datorită piersicilor cultivate în regiunea Homokhátság: aroma sa este parfumată discret, cu note citrice, amintind de piersicile coapte; gustul evidențiază note citrice, este discret dulce, cu final catifelat.

4.   Arealul geografic în cauză

„Homokháti őszibarack pálinka” este produsă în limitele administrative ale următoarelor comune: Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia și Balotaszállás.

Zdrobirea fructelor, fermentarea, distilarea în alambic și repausul pot avea loc numai în distileriile comerciale de pálinka situate în acest areal geografic.

5.   Metoda de obținere a băuturii spirtoase

Principalele etape ale producției de pálinka sunt următoarele:

a)

Selectarea și acceptarea fructelor

b)

Zdrobirea fructelor și fermentarea

c)

Distilarea

d)

Repausul

e)

Tratarea și producția produsului pálinka

a.)   Selectarea și acceptarea fructelor

Ingredientele de bază pentru pálinka sunt fructele aflate la maturitate deplină, de calitate bună sau excelentă, cultivate în arealul geografic. Acceptarea fructelor din punct de vedere cantitativ se bazează pe greutate.

În timpul acceptării, controlul calității se efectuează pe baza unei evaluări organoleptice (gradul de coacere – de la coapte la răscoapte – sănătoase, curate, fără elemente străine – sol, frunze, rămurele, pietre, metal sau alte materiale – și fără mucegaiuri sau putregai), prin eșantionare.

b.)   Zdrobirea fructelor și fermentarea

Sâmburii se scot din fructe cu ajutorul unei mașini de scos sâmburi.

În timpul fermentării este important să se seteze temperatura cu exactitate (16-23 °C), pentru a atinge un pH optim (2,8-3,2), și să se verifice conținutul de zaharuri și de alcool.

Conținutul de zaharuri trebuie redus până la o valoare mai mică de 5 °Brix la sfârșitul fermentării.

Pálinka nu ar trebui îndulcită în timpul procesului de producție, nici măcar pentru a completa gustul final.

c.)   Distilarea

„Homokháti őszibarack pálinka” se poate obține prin distilare în două etape, cu ajutorul unui sistem tradițional de distilare, cu alambic, care asigură calitatea corespunzătoare. Distilarea cu alambic este o tehnică de distilare fracționată dublă cu ajutorul unui alambic cu o capacitate maximă de 1 000 de litri.

d.)   Repausul

„Homokháti őszibarack pálinka” trebuie lăsată să se odihnească până când devine bine echilibrată.

În cazul în care temperatura exterioară este mai mare de 25 °C, aerul din camera de depozitare trebuie răcit cu ajutorul unui aparat de climatizare, sau umidificat cu ajutorul unui pulverizator de apă cel puțin o dată pe săptămână.

e.)   Tratarea și producția produsului pálinka

În conformitate cu reglementările foarte stricte privind produsele îmbuteliate (± 0,3 % V/V), tăria alcoolică a produsului care s-a odihnit trebuie adaptată la nivelul adecvat pentru consum, prin adăugarea de apă potabilă de bună calitate. Apa poate fi distilată, demineralizată, tratată sau dedurizată.

După repaus, pálinka poate fi răcită și filtrată. Dacă este necesar, poate fi efectuat un tratament suplimentar, de asemenea, cu ajutorul unor adjuvanți tehnologici adecvați, pentru a rafina produsul și a îndepărta metalele grele. Pálinka poate fi apoi îmbuteliată.

După obținerea tăriei alcoolice adecvate, pálinka poate fi turnată în recipiente în formă de sticlă, spălate și închise cu dopuri filetate din aluminiu cu sigiliu, cu dopuri filetate sau cu dopuri de plută care îndeplinesc criteriile pentru ambalajele de produse alimentare. Recipientele pot fi fabricate din sticlă sau din ceramică.

6.   Legătura cu mediul geografic sau originea

6.1.   Detalii privind arealul geografic sau originea, relevante pentru legătură

Detaliile privind arealul geografic sau originea, relevante pentru legătură, se bazează pe patru elemente-cheie:

a)

Terenul și structura unică a solului din Homokhátság

b)

Microclimatul distinct din Homokhátság

c)

Soiurile de piersici cultivate în Homokhátság

d)

Factorii umani

a)   Terenul și structura unică a solului din Homokhátság

Arealul geografic în cauză este situat pe bancul de nisip din partea de sud a Marii Câmpii (Homokhátság), în interiorul câmpiilor dintre Dunăre și Tisa, la sud-vest de orașul Szeged din județul Csongrád; solul nu este de tip cernoziom.

Solul nisipos al regiunii Homokhátság este deosebit de propice pentru horticultură și pentru cultivarea fructelor, fiind bine drenat și încălzindu-se rapid. Solurile nisipoase, cu humus, sunt compuse în principal din cristale de cuarț. Solurile nisipoase au, de regulă, un conținut scăzut de materie coloidală (max. 5 %), care asigură o drenare rapidă. Solurile nisipoase sunt, de asemenea, bogate în mică, aceasta furnizând nutrienți plantelor (potasiu, bor, fier, zinc).

b)   Microclimatul distinct din Homokhátság

Clima regiunii Homokhátság este tipic continentală, cu veri foarte calde, uscate și aride. Temperaturile variază foarte mult pe parcursul zilei în cursul perioadei de maturare. Această regiune are cel mai mare număr de ore însorite din țară (peste 2 600 de ore).

c)   Soiurile de piersici cultivate în Homokhátság

Băutura „Homokháti őszibarack pálinka” trebuie preparată din soiuri de piersici originare din arealul geografic delimitat la punctul 4. Originea tuturor acestor soiuri pot fi trasată până la piersicul sălbatic; sâmburii de piersic sălbatic sunt semănați, iar ulterior se obține plantula pe care sunt altoite ramurile nobile. Combinația acestor soiuri garantează faptul că aromele unice ale piersicilor cultivate în regiunea Homokhát se reflectă în caracteristicile organoleptice ale băuturii obținute din aceste fructe (caracteristici precum prospețimea conferită de notele citrice, dulceața subtilă și finalul catifelat).

d)   Factorii umani

„Homokháti őszibarack pálinka” se prepară în mod tradițional în arealul geografic prin distilare cu ajutorul unui alambic. Cunoștințele privind tehnica tradițională de producție sunt transmise din generație în generație. Distilarea cu alambic este un proces tradițional în care notele care caracterizează gustul și aroma băuturii se manifestă într-un stil caracteristic. Întrucât distilarea este una dintre pietrele de temelie ale producției de pálinka din piersici, priceperea producătorilor este cea care îi conferă produsului finit „Homokháti őszibarack pálinka” specificitate, și anume aromele piersicilor cultivate în arealul geografic. Este nevoie de o pricepere deosebită pentru pregătirea acestei băuturi, cu atât mai mult cu cât pálinka este rareori produsă din piersici.

6.2.   Caracteristicile specifice ale băuturii spirtoase care se pot datora arealului geografic

Legătura dintre „Homokháti őszibarack pálinka” și arealul geografic se bazează în principal pe calitatea fructelor.

Numărul mare de ore de însorite face ca piersicile să se coacă complet, iar variațiile mari de temperatură pe parcursul zilei fac ca piersicile să fie dulci și suculente. Datorită solurilor nisipoase, cu mică, piersicile sunt caracterizate de o prospețime conferită de note citrice, iar mica, bogată în oligoelemente, determină conținutul ridicat de materie uscată al fructelor. Ca urmare a acestor factori, piersicile cultivate în Homokhátság au un conținut ridicat de materie uscată, un gust și o aromă bogate, precum și un final catifelat.

Tehnica de distilare cu alambic scoate în evidență aromele de piersici coapte ale băuturii „Homokháti őszibarack pálinka”: pálinka se caracterizează printr-un gust robust, distinctiv, ușor acid, cu o aromă discretă.

Datorită notelor bogate de piersici originare din Homokhátság și tehnicii de distilare utilizate, „Homokháti őszibarack pálinka” are un conținut ridicat de substanțe volatile și un gust caracteristic, de intensitate medie. Notele bogate conferă băuturii un final lung, catifelat.

7.   Dispozițiile Uniunii Europene sau dispozițiile naționale/regionale

Legea XI din 1997 privind protecția mărcilor și a indicațiilor geografice

Legea LXXIII din 2008 privind pálinka, pálinka din tescovină și Consiliul Național pentru Pálinka

Decretul guvernamental nr. 158/2009 din 30 iulie 2009 de stabilire a normelor de protecție a indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare și de verificare a produselor

Decretul nr. 22/2012 al Guvernului din 29 februarie 2012 privind Oficiul național pentru siguranța lanțului alimentar

Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 716/2013 al Comisiei din 25 iulie 2013 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase

8.   Solicitantul

Denumire: Kerekes Pálinka - Pál Kerekes (întreprindere profesională unipersonală)

Adresă: Szegfű János u. 5-7, 6787 Zákányszék, Ungaria

Adresa de E-mail: kerekespal@vipmail.hu, lkerekes01@gmail.com

Număr de Tel. +36 705756684, +36 304091041

9.   Completarea indicației geografice

-

10.   Norme specifice privind etichetarea

În plus față de elementele specificate în legislație, denumirea conține, de asemenea, următoarele:

„földrajzi árujelző” [indicație geografică] (separat de denumire)


(1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 1.