Publicat în Jurnalul Oficial C nr. 467 din 19-11-2021

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2021/C 467/09)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICAREA UNEI MODIFICĂRI STANDARD A DOCUMENTULUI UNIC

„Uhlen Roth Lay”

PDO-DE-02083-AM02

Data comunicării: 16 septembrie 2021

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

Descrierea vinului/produsului vitivinicol

Anexa VII partea II punctul 1 litera (c) a doua liniuță din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a fost modificată prin Regulamentul (UE) 2017/2393. Regula conform căreia limita superioară a tăriei alcoolice totale poate depăși 15 % în volume pentru vinuri cu denumire de origine protejată care au fost produse fără îmbogățire sau au fost îmbogățite doar prin procesele de concentrare parțială enumerate în anexa VIII partea I secțiunea B punctul 1 a fost completată cu următorul text: „cu condiția ca acest lucru să fie permis în baza caietului de sarcini din dosarul tehnic al denumirii de origine protejate în cauză;”. În consecință, a fost necesar să se modifice caietul de sarcini

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Uhlen Roth Lay

2.   Tipul indicației geografice

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

5.

Vin spumant de calitate

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   Vin de calitate („Qualitätswein”)

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Roth Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Roth Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt definite de interacțiunea notelor fructate și a notelor minerale tipice de ardezie, fiind adesea caracterizate de un ușor gust astringent, metalic și răcoros, care produce o senzație rafinată în momentul degustării. În majoritatea cazurilor, vinurile au doar un număr redus de arome din universul cunoscut al aromelor fructate. Uneori sunt arome discrete de mere de toamnă, coapte, alteori se face simțită o aromă delicată de violete combinată cu lemn dulce.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

2.   Vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) (completat de „Auslese”)

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Roth Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Roth Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt definite de interacțiunea notelor fructate și a notelor minerale tipice de ardezie, fiind adesea caracterizate de un ușor gust astringent, metalic și răcoros, care produce o senzație rafinată în momentul degustării. În majoritatea cazurilor, vinurile au doar un număr redus de arome din universul cunoscut al aromelor fructate. Uneori sunt arome discrete de mere de toamnă, coapte, alteori se face simțită o aromă delicată de violete combinată cu lemn dulce. Gama de savori și arome descrisă mai sus are la bază un gust dulce care este delicat în cazul vinurilor „Auslese”.

Tăria alcoolică totală poate depăși 15 % în volume.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

3.   Vin cu proprietăți speciale (Prädikatswein), completat de: „Beerenauslese”, „Trockenbeerenauslese” și „Eiswein”

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Roth Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Roth Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt definite de interacțiunea notelor fructate și a notelor minerale tipice de ardezie, fiind adesea caracterizate de un ușor gust astringent, metalic și răcoros, care produce o senzație rafinată în momentul degustării. În majoritatea cazurilor, vinurile au doar un număr redus de arome din universul cunoscut al aromelor fructate. Uneori sunt arome discrete de mere de toamnă, coapte, alteori se face simțită o aromă delicată de violete combinată cu lemn dulce. Gama de arome și savori descrisă mai sus are la bază un gust dulce care este delicat în cazul vinurilor „Auslese” și mai cremos în cazul vinurilor „Beerenauslese” și poate conține, de asemenea, note de miere. Aceste aspecte ale aromelor vinurilor sunt și mai pronunțate în cazul vinurilor „Trockenbeerenauslese”. În cazul vinurilor „Eiswein”, gama de arome și savori descrisă mai sus include o aciditate condimentată.

Tăria alcoolică totală poate depăși 15 % în volume.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

4.   Vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”)

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Roth Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Roth Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt definite de interacțiunea notelor fructate și a notelor minerale tipice de ardezie, fiind adesea caracterizate de un ușor gust astringent, metalic și răcoros, care produce o senzație rafinată în momentul degustării. În majoritatea cazurilor, vinurile au doar un număr redus de arome din universul cunoscut al aromelor fructate. Uneori sunt arome discrete de mere de toamnă, coapte, alteori se face simțită o aromă delicată de violete combinată cu lemn dulce. În cazul vinurilor „Sekt b.A.”, gama de arome și savori descrisă mai sus a vinurilor „Prädikatswein” este potențată și intensificată de dioxidul de carbon utilizat în producția de vin spumant.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

13,5

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

11,5

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practici oenologice specifice

1.   Restricții relevante privind producerea vinurilor

Nu sunt permise următoarele: sorbatul de potasiu, lizozima, dicarbonatul de dimetil, electrodializa, dezalcoolizarea, schimbătorii de cationi, concentrarea (crioconcentrarea, osmoza, coloana de centrifugare conică), îndulcirea, așchiile de lemn de stejar sau preparatele.

2.   Vin de calitate („Qualitätswein”)

Practică oenologică specifică

cel puțin 88 °Oechsle sau conținut maxim de aciditate (exprimată în acid tartric) = 7,5 g/l

Până la 100°Oechsle și vinuri fortificate: conținutul maxim de zaharuri reziduale = „demisec” în conformitate cu legislația referitoare la vinuri.

Peste 100°Oechsle: conținutul maxim de zaharuri reziduale = greutatea mustului/3

3.   Vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”), completat de: „Auslese”, „Beerenauslese”, „Trockenbeerenauslese”, „Eiswein”

Practică oenologică specifică

„Auslese”: cel puțin 105 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 90 g/l

„Beerenauslese”: cel puțin 130 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 150 g/l

„Trockenbeerenauslese”: cel puțin 180 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 180 g/l

„Eiswein”: cel puțin 130 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 150 g/l

4.   Vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”)

 

Practică oenologică specifică

 

Fermentare tradițională în sticlă

5.2.   Randamente maxime

70 de hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Uhlen Roth Lay face parte din „Mosel” DOP (numărul de înregistrare PDO-DE-A1270).

Plantațiile viticole Uhlen Roth Lay se află în zonele Kobern și Winningen ale districtului rural Mayen-Koblenz din landul Renania-Palatinat. Denumită după cel mai înalt punct al pădurii situate mai sus de plantațiile viticole și după rocile roșiatice, această parte a domeniului Uhlen este cunoscută din vremuri imemoriale drept „Uhlen Roth Lay”. Arealul începe cu primele plantații viticole din avalul văii Belltal – parcelele 262/54 și 156/53 – și se termină în aval cu următoarele parcele: 6/1, 117/1 și 2394/3.

Produsele care poartă DOP „Uhlen Roth Lay” pot fi fabricate în arealul DOP înregistrate „Mosel” (numărul de înregistrare PDO-DE-A1270). Arealul delimitat se află în interiorul arealului DOP „Mosel”.

Domeniul Uhlen Roth Lay acoperă o suprafață de 15,97 ha.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal(e)

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

8.   Descrierea legăturii/legăturilor

Plantațiile viticole Uhlen Roth Lay fac parte integrantă din peisajul terasat al cursului inferior al râului Mosel. Terasele Uhlen Roth Lay sunt dispuse într-o configurație tradițională, cu orientare spre sud, și se află la o altitudine cuprinsă între aproximativ 75 m și 210 m deasupra nivelului mării. Temperatura medie a ultimilor cinci ani, de 11,6 °C, a fost relativ ridicată, așa cum este de așteptat la o altitudine atât de joasă. Nivelurile reduse ale precipitațiilor (620 mm) și numărul mare de ore însorite (1 922) determină un microclimat care este destul de diferit față de clima celorlalte zone ale arealului DOP „Mosel” și căruia i se datorează maturitatea deosebită a strugurilor (tărie alcoolică potențială ridicată, cu aciditate redusă și fenoli maturi). Se spune că vinurile au o expresie puternică și o aromă foarte plină. Condițiile geologice deosebite din regiunea Uhlen Roth Lay contribuie la atingerea maturității fiziologice a strugurilor și influențează aroma specifică a vinurilor produse aici. Pe scara geocronologică, Uhlen Roth Lay aparține sistemului devonian, seria devonianului inferior. Mai exact, această zonă constă în sedimente din subetajul Oberems/Lahnstein care conțin cuarțit de Ems și în părți mai vechi ale straturilor Hohenrhein. Rocile au un conținut foarte ridicat de magneziu, de aluminiu și, în special, de fier Anumite roci constau în 8 % oxizi de fier înglobați în granule de numai 0,25 mm, între particulele de nisip. Particulele individuale sunt ținute împreună de siliciu; acest element face ca roca să fie atât de dură. Solul stâncos rezultat din eroziunea acestor sedimente constituie un regosol format din diferite tipuri de ardezii, majoritatea aluvionare și nisipoase. PH-ul solului este mai mic decât în arealurile DOP învecinate (aproximativ 6,0, în comparație cu 7,5 în arealurile învecinate). Faptul că solul conține un număr relativ mic de particule argiloase, dar are un conținut ridicat de pietre (de peste 50 %) înseamnă că este bine aerat, până la nivelurile inferioare. Acest aspect, combinat cu microflora și microfauna specifice, conferă vinurilor din acest areal caracteristici organoleptice foarte diferite de cele ale vinurilor produse în arealurile DOP învecinate. Multe dintre vinurile „Uhlen Roth Lay” sunt foarte rafinate. Vinurile tinere, deși sunt de obicei foarte „închise”, dispun de un potențial enorm de maturare. Influența umană se bazează pe o tradiție vitivinicolă de mii de ani. Arta plantării viței-de-vie pe terase susținute de ziduri de piatră fără mortar datează din vremea romanilor. În anul 380 d.H., poetul roman Ausonius descria construcțiile de acest gen ca fiind „amfiteatre”. O mărturie suplimentară referitoare la această practică este descoperirea unor monede romane în terase, monedele fiind, probabil, menite a fi ofrande. Începând din acea perioadă, vița-de-vie a fost mereu cultivată în zonă. De-a lungul secolelor, calitatea producției s-a îmbunătățit constant, grație dezvoltării unor noi soiuri de struguri (de la începutul secolului al XIX-lea, soiul Riesling) și a unor noi modalități de cultivare (în tufe, pe araci sau în cadre de sârmă). În ultimele decenii, sporirea gradului de sensibilizare privind mediul a determinat în principal reducerea cantității de îngrășăminte minerale foarte solubile utilizate. Drept rezultat, populațiile microflorei și microfaunei naturale au revenit în aceste soluri, fapt care a determinat intensificarea atât a absorbției nutrienţilor, cât și a proceselor de schimb de cationi, ca rezultat al încorporării unor molecule complexe care interacționează simbiotic cu microbii aflați pe rădăcinile capilare. Acești microbi pot fi utilizați ca transmițători între substanțele organice specifice și mineralele conținute în sol, sporind astfel unicitatea aromei vinului.

Legătura descrisă mai sus se aplică, de asemenea, vinului spumant de calitate din regiuni delimitate.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Cerințe suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Informațiile care trebuie furnizate pe etichete și ambalaje sunt stabilite de legile și reglementările în vigoare ale Uniunii Europene, ale Republicii Federale Germania și ale landului Renania-Palatinat. Înainte ca mențiunile tradiționale asociate acestei denumiri de origine să poată fi utilizate pe etichetă, vinul trebuie să fi trecut cu succes printr-o inspecție oficială. Numai vinurile care îndeplinesc anumite cerințe în contextul respectivei inspecții oficiale primesc un număr aferent inspecției oficiale, compus din mai multe cifre care indică organismul de control, numărul exploatației, numărul vinurilor prezentate pentru inspecție și anul în care au fost prezentate sau în care a fost emis numărul aferent inspecției. Numărul aferent inspecției trebuie indicat pe etichetă. Mențiunile tradiționale „Qualitätswein”, „Prädikatswein” și „Sekt b.A.” sunt asociate cu denumirea de origine și pot înlocui mențiunea „DOP”.

Link către caietul de sarcini

www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.