Publicat în Jurnalul Oficial C nr. 467 din 19-11-2021

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2021/C 467/10)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICAREA UNEI MODIFICĂRI STANDARD A DOCUMENTULUI UNIC

„Uhlen Laubach”

PDO-DE-02082-AM02

Data comunicării: 16 septembrie 2021

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

Descrierea vinului/produsului vitivinicol

Anexa VII partea II punctul 1 litera (c) a doua liniuță din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a fost modificată prin Regulamentul (UE) 2017/2393. Regula conform căreia limita superioară a tăriei alcoolice totale poate depăși 15 % în volume pentru vinuri cu denumire de origine protejată care au fost produse fără îmbogățire sau au fost îmbogățite doar prin procesele de concentrare parțială enumerate în anexa VIII partea I secțiunea B punctul 1 a fost completată cu următorul text: „cu condiția ca acest lucru să fie permis în baza caietului de sarcini din dosarul tehnic al denumirii de origine protejate în cauză;”. În consecință, a fost necesar să se modifice caietul de sarcini

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Uhlen Laubach

2.   Tipul indicației geografice

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

5.

Vin spumant de calitate

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   Vin de calitate

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile albe Riesling sunt maturate pe domeniul Uhlen Laubach. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Laubach” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Cu un conținut de calcar de 25-45 %, ardezia gri de Laubach este una dintre rocile cele mai calcaroase din regiunea Mosel. Acesta este motivul pentru care vinurile care se maturează în această regiune au adesea o aromă de fum rece și de alune și o savoare în general mai plină și delicată. Multe dintre vinuri, calde și catifelate, au o corpolență și o profunzime a savorii fascinante. Vinurile sunt cremoase și în general gata de consum după o perioadă foarte scurtă de maturare.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

2.   Vin cu proprietăți speciale (Prädikatswein), completat de mențiunea: Auslese

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Laubach. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Laubach” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Cu un conținut de calcar de 25-45 %, ardezia gri de Laubach este una dintre rocile cele mai calcaroase din regiunea Mosel. Acesta este motivul pentru care vinurile care se maturează în această regiune au adesea o aromă de fum rece și de alune și o savoare în general mai plină și delicată. Multe dintre vinuri, calde și catifelate, au o corpolență și o profunzime a savorii fascinante. Vinurile sunt cremoase și în general gata de consum după o perioadă foarte scurtă de maturare.

Gama de arome și savori descrisă mai sus are la bază un gust dulce care este delicat în cazul vinurilor „Auslese” și mai cremos în cazul vinurilor „Beerenauslese” și poate conține, de asemenea, note de miere. Aceste aspecte ale aromelor vinurilor sunt și mai pronunțate în cazul vinurilor „Trockenbeerenauslese”. În cazul vinurilor „Eiswein”, gama de arome și savori descrisă mai sus include o aciditate condimentată.

Tăria alcoolică totală poate depăși 15 % în volume.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

3.   Vin cu proprietăți speciale (Prädikatswein), completat de: „Beerenauslese”, „Trockenbeerenauslese”, „Eiswein”

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Laubach. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Laubach” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Cu un conținut de calcar de 25-45 %, ardezia gri de Laubach este una dintre rocile cele mai calcaroase din regiunea Mosel. Acesta este motivul pentru care vinurile care se maturează în această regiune au adesea o aromă de fum rece și de alune și o savoare în general mai plină și delicată. Multe dintre vinuri, calde și catifelate, au o corpolență și o profunzime a savorii fascinante. Vinurile sunt cremoase și în general gata de consum după o perioadă foarte scurtă de maturare.

Gama de arome și savori descrisă mai sus are la bază un gust dulce care este delicat în cazul vinurilor „Auslese” și mai cremos în cazul vinurilor „Beerenauslese” și poate conține, de asemenea, note de miere. Aceste aspecte ale aromelor vinurilor sunt și mai pronunțate în cazul vinurilor „Trockenbeerenauslese”. În cazul vinurilor „Eiswein”, gama de arome și savori descrisă mai sus include o aciditate condimentată.

Tăria alcoolică totală poate depăși 15 % în volume.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

4.   Vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”)

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile albe Riesling sunt maturate pe domeniul Uhlen Laubach. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Laubach” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Cu un conținut de calcar de 25-45 %, ardezia gri de Laubach este una dintre rocile cele mai calcaroase din regiunea Mosel. Acesta este motivul pentru care vinurile care se maturează în această regiune au adesea o aromă de fum rece și de alune și o savoare în general mai plină și delicată. Multe dintre vinuri, calde și catifelate, au o corpolență și o profunzime a savorii fascinante. Vinurile sunt cremoase și în general gata de consum după o perioadă foarte scurtă de maturare. În cazul vinurilor „Sekt b.A.”, gama de arome și savori descrisă a vinurilor „Prädikatswein” este potențată și intensificată de dioxidul de carbon utilizat în producția de vin spumant.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

13,5

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

11,5

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practici oenologice specifice

1.   Restricții relevante privind producerea vinurilor

Nu sunt permise următoarele: sorbatul de potasiu, lizozima, dicarbonatul de dimetil, electrodializa, dezalcoolizarea, schimbătorii de cationi, concentrarea (crioconcentrarea, osmoza, coloana de centrifugare conică), îndulcirea, așchiile de lemn de stejar sau preparatele.

2.   Vin de calitate

Practică oenologică specifică

Cel puțin 88 °Oechsle sau conținut maxim de aciditate (exprimată în acid tartric) = 7,5 g/l

Până la 100°Oechsle și vinuri fortificate: conținutul maxim de zaharuri reziduale = „demisec” în conformitate cu legislația referitoare la vinuri.

Peste 100°Oechsle: conținutul maxim de zaharuri reziduale = greutatea mustului/3

3.   Vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”)

Practică oenologică specifică

„Auslese”: cel puțin 105 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 90 g/l

„Beerenauslese”: cel puțin 130 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 150 g/l

„Trockenbeerenauslese”: cel puțin 180 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 180 g/l

„Eiswein”: cel puțin 130 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 150 g/l

4.   Vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”)

 

Practică oenologică specifică

 

Fermentare tradițională în sticlă

5.2.   Randamente maxime

70 de hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Uhlen Laubach face parte din DOP „Mosel” (nr. de înregistrare PDO-DE-A1270).

Plantațiile viticole Uhlen Laubach se află în zona Winningen a districtului rural Mayen-Koblenz din landul Renania-Palatinat. Această parte a regiunii Uhlen este cunoscută de peste zece ani de iubitorii de vin și nu numai drept „Laubach”, o denumire derivată din definiția geologică exactă a ardeziei care se găsește în regiune. Arealul începe în aval cu parcelele 256/112, 2571/118, 2581/119, 2398/0, 2395/3, 2393/0 și se termină în aval cu parcela 2222/1.

Produsele care poartă DOP „Uhlen Laubach” pot fi fabricate în arealul DOP înregistrate „Mosel” (nr. de înregistrare PDO-DE-A1270). Arealul delimitat este acoperit de DOP „Mosel”. Domeniul Uhlen Laubach acoperă o suprafață de 13,83 ha.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal(e)

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

8.   Descrierea legăturii/legăturilor

Plantațiile viticole Uhlen Laubach fac parte integrantă din peisajul terasat al cursului inferior al râului Mosel. Terasele Uhlen Laubach sunt dispuse într-o configurație tradițională, cu orientare spre sud-vest, și se află la o altitudine cuprinsă între aproximativ 75 m și 210 m deasupra nivelului mării. Temperatura medie a ultimilor cinci ani, de 11,6 °C, a fost relativ ridicată, așa cum este de așteptat la o altitudine atât de joasă. Nivelurile reduse ale precipitațiilor (aproximativ 620 mm) și numărul mare de ore însorite (1 922) determină un microclimat care este destul de diferit față de clima celorlalte zone ale arealului DOP „Mosel” și căruia i se datorează maturitatea deosebită a strugurilor (tărie alcoolică potențială ridicată, cu aciditate redusă și fenoli maturi). Se spune că vinurile au o expresie puternică și o aromă foarte plină. Condițiile geologice deosebite din regiunea Uhlen Laubach contribuie la atingerea maturității fiziologice a strugurilor și influențează aroma specifică a vinurilor produse aici. Pe scara geocronologică, Uhlen Laubach aparține sistemului devonian, seria devonianului inferior. Mai exact, zona constă în sedimente din subetajul Oberems/Lahnstein și stratul Laubach, precum și din subetajul Lahnstein și stratul Hohenrhein.

Conținutul ridicat de calcar din ardezia care se găsește în această zonă indică aplatizarea tot mai pronunțată a fundului mării. Cu o profunzime care nu depășea 10-20 de metri adâncime, marea tropicală conținea inițial suficient oxigen pentru a permite creșterea coralilor și a scoicilor care sunt acum incluse în ardezie. Solul stâncos rezultat din eroziunea acestor sedimente constituie un regosol format din diferite tipuri de ardezii, majoritatea aluvionare. Conținutul de calcar al solului este cu mult mai mare decât în arealurile DOP învecinate, ceea ce înseamnă că pH-ul solului este, de asemenea, mai ridicat (7,5, în comparație cu 6,0 în arealurile învecinate). Particulele individuale care formează solul sunt ținute împreună în principal de carbonați. Faptul că solul conține un număr relativ mic de particule argiloase, dar are un conținut ridicat de pietre (de peste 50 %) înseamnă că este bine aerat, până la nivelurile inferioare. Acest aspect, combinat în special cu conținutul ridicat de calcar și cu microflora și microfauna specifice, conferă vinurilor din acest areal caracteristici organoleptice foarte diferite de cele ale vinurilor produse în arealurile DOP învecinate. Vinurile „Uhlen Laubach” au adesea un miros discret de fum. Savoarea lor este de obicei considerată plină și fină, delicată și catifelată. Aceste vinuri sunt mult mai cremoase decât vinurile din arealurile DOP învecinate. Sunt în general gata de consum după o perioadă foarte scurtă de maturare. Influența umană se bazează pe o tradiție vitivinicolă de mii de ani. Arta plantării viței-de-vie pe terase susținute de ziduri de piatră fără mortar datează din vremea romanilor. În anul 380 d.H., poetul roman Ausonius descria construcțiile de acest gen ca fiind „amfiteatre” O mărturie suplimentară referitoare la această practică este descoperirea unor monede romane în terase, monedele fiind, probabil, menite a fi ofrande. Începând din acea perioadă, vița-de-vie a fost mereu cultivată în zonă. De-a lungul secolelor, calitatea producției s-a îmbunătățit constant, grație dezvoltării unor noi soiuri de struguri (de la începutul secolului al XIX-lea, soiul Riesling) și a unor noi modalități de cultivare (în tufe, pe araci sau în cadre de sârmă). În ultimele decenii, sporirea gradului de sensibilizare privind mediul a determinat în principal reducerea cantității de îngrășăminte minerale foarte solubile utilizate. Drept rezultat, populațiile microflorei și microfaunei naturale au revenit în aceste soluri, fapt care a determinat intensificarea atât a absorbției nutrienţilor, cât și a proceselor de schimb de cationi, ca rezultat al încorporării unor molecule complexe care interacționează simbiotic cu microbii aflați pe rădăcinile capilare. Acești microbi pot fi utilizați ca transmițători între substanțele organice specifice și mineralele conținute în sol, sporind astfel unicitatea aromei vinului.

Legătura descrisă mai sus se aplică, de asemenea, vinului spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Cerințe suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Informațiile care trebuie furnizate pe etichete și ambalaje sunt stabilite de legile și reglementările în vigoare ale Uniunii Europene, ale Republicii Federale Germania și ale landului Renania-Palatinat. Înainte ca mențiunile tradiționale asociate acestei denumiri de origine să poată fi utilizate pe etichetă, vinul trebuie să fi trecut cu succes printr-o inspecție oficială. Numai vinurile care îndeplinesc anumite cerințe în contextul respectivei inspecții oficiale primesc un număr aferent inspecției oficiale, compus din mai multe cifre care indică organismul de control, numărul exploatației, numărul vinurilor prezentate pentru inspecție și anul în care au fost prezentate sau în care a fost emis numărul aferent inspecției. Numărul aferent inspecției trebuie indicat pe etichetă. Mențiunile tradiționale „Qualitätswein”, „Prädikatswein” și „Sekt b.A.” sunt asociate cu denumirea de origine și pot înlocui mențiunea „DOP”.

Link către caietul de sarcini al produsului

www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.