Publicat în Jurnalul Oficial C nr. 467 din 19-11-2021

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2021/C 467/11)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICARE A UNEI MODIFICĂRI STANDARD CARE VIZEAZĂ DOCUMENTUL UNIC

„Uhlen Blaufüsser Lay/Uhlen Blaufüßer Lay”

PDO-DE-02081-AM02

Data comunicării: 16 septembrie 2021

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

Descrierea vinului/produsului vitivinicol

Anexa VII partea II punctul 1 litera (c) a doua liniuță din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a fost modificată prin Regulamentul (UE) 2017/2393. Regula conform căreia limita superioară a tăriei alcoolice totale poate depăși 15 % în volume pentru vinuri cu denumire de origine protejată care au fost produse fără îmbogățire sau au fost îmbogățite doar prin procesele de concentrare parțială enumerate în anexa VIII partea I secțiunea B punctul 1 a fost completată cu următorul text: „cu condiția ca acest lucru să fie permis în baza caietului de sarcini din dosarul tehnic al denumirii de origine protejate în cauză;”. În consecință, a fost necesar să se modifice caietul de sarcini

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

 

Uhlen Blaufüsser Lay

 

Uhlen Blaufüßer Lay

2.   Tipul indicației geografice:

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

5.

Vin spumant de calitate

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   Vin de calitate

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Blaufüsser Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Blaufüsser Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Sedimentul mai argilos al straturilor oceanice mai adânci conferă vinului „Uhlen Blaufüsser Lay” („Uhlen Blaufüßer Lay”) un gust care poate fi adesea descris ca „întrucâtva mai răcoros”. Structura microcristalină pișcătoare și mineralele se întrepătrund atât de subtil și de lejer pe limbă încât pot aminti de briza aromată a mării. În anumiți ani, este posibil chiar să se simtă gustul sărat al iodului din mare.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

2.   Vin cu proprietăți speciale (Prädikatswein), completat de mențiunea: „Auslese”

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Blaufüsser Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Blaufüsser Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Sedimentul mai argilos al straturilor oceanice mai adânci conferă vinului „Uhlen Blaufüsser Lay” („Uhlen Blaufüßer Lay”) un gust care poate fi adesea descris ca „întrucâtva mai răcoros”. Structura microcristalină pișcătoare și mineralele se întrepătrund atât de subtil și de lejer pe limbă încât pot aminti de briza aromată a mării. În anumiți ani, este posibil chiar să se simtă gustul sărat al iodului din mare. Gama de arome și savori descrisă mai sus are un gust dulce care este delicat în cazul vinurilor „Auslese”.

Tăria alcoolică totală poate depăși 15 % în volume.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

3.   Vin cu proprietăți speciale (Prädikatswein), completat cu mențiunea: Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Blaufüsser Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Blaufüsser Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat. Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Sedimentul mai argilos al straturilor oceanice mai adânci conferă vinului „Uhlen Blaufüsser Lay” („Uhlen Blaufüßer Lay”) un gust care poate fi adesea descris ca „întrucâtva mai răcoros”. Structura microcristalină pișcătoare și mineralele se întrepătrund atât de subtil și de lejer pe limbă încât pot aminti de briza aromată a mării. În anumiți ani, este posibil chiar să se simtă gustul sărat al iodului din mare. Gama de arome și savori descrisă mai sus are la bază un gust dulce care este delicat în cazul vinurilor „Auslese” și mai cremos în cazul vinurilor „Beerenauslese” și poate conține, de asemenea, note de miere. Aceste aspecte ale aromelor vinurilor sunt și mai pronunțate în cazul vinurilor „Trockenbeerenauslese”. În cazul vinurilor „Eiswein”, gama de arome și savori descrisă mai sus include o aciditate condimentată.

Tăria alcoolică totală poate depăși 15 % în volume.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

4.   Sekt b.A.

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile Riesling albe sunt maturate pe domeniul Uhlen Blaufüsser Lay. Există trei tipuri de produse vitivinicole, fiecare având proprietăți ușor diferite: vin de calitate („Qualitätswein”), vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”) și vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

Vinurile „Uhlen Blaufüsser Lay” tinere sunt de culoare galben pal, uneori verzui, iar culoarea se intensifică pe măsură ce se maturează vinul, până la un auriu foarte plăcut atunci când vinul este pe deplin maturat.

Aromele vinurilor sunt determinate de îmbinarea între notele fructate și notele de minerale tipice de ardezie. Sedimentul mai argilos al straturilor oceanice mai adânci conferă vinului „Uhlen Blaufüsser Lay” („Uhlen Blaufüßer Lay”) un gust care poate fi adesea descris ca „întrucâtva mai răcoros”. Structura microcristalină pișcătoare și mineralele se întrepătrund atât de subtil și de lejer pe limbă încât pot aminti de briza aromată a mării. În anumiți ani, este posibil chiar să se simtă gustul sărat al iodului din mare. În cazul vinurilor „Sekt b.A.”, gama de arome și savori descrisă mai sus a vinurilor „Prädikatswein” este potențată și intensificată de dioxidul de carbon utilizat în producția de vin spumant.

În cazul caracteristicilor analitice pentru care nu este indicată nicio cifră, se aplică legislația relevantă.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

13,5

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

11,5

Aciditatea totală minimă:

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

Conținutul maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practici oenologice specifice

1.   Restricții relevante privind producerea vinurilor

Nu sunt permise: sorbatul de potasiu, lizozima, dicarbonatul de dimetil, electrodializa, dezalcoolizarea, schimbătorii de cationi, concentrarea (crioconcentrarea, osmoza, coloana de centrifugare conică), îndulcirea, așchiile de lemn de stejar sau preparatele.

2.   Vin de calitate

Practică oenologică specifică

cel puțin 88 °Oechsle sau conținut maxim de aciditate (exprimată în acid tartric) = 7,5 g/l

Până la 100°Oechsle și vinuri fortificate: conținutul maxim de zaharuri reziduale = „demisec” în conformitate cu legislația referitoare la vinuri.

Peste 100°Oechsle: conținutul maxim de zahăr rezidual = greutatea mustului/3

3.   Vin cu proprietăți speciale („Prädikatswein”)

Practică oenologică specifică

Auslese: cel puțin 105 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 90 g/l

„Beerenauslese”: cel puțin 130 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 150 g/l

„Trockenbeerenauslese”: cel puțin 180 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 180 g/l

„Eiswein”: cel puțin 130 °Oechsle; conținutul minim de zaharuri reziduale = 150 g/l

4.   Vin spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”)

Practică oenologică specifică

Fermentare tradițională în sticlă

5.2.   Randamente maxime

70 de hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Uhlen Blaufüsser Lay face parte din denumirea de origine protejată „Mosel” (PDO-DE-A1270).

Plantațiile viticole Uhlen Blaufüsser Lay se află în zona Winningen a districtului rural Mayen-Koblenz din landul Renania-Palatinat. Denumirea „Blaufüßer Lay” este înregistrată în registru ca diviziune rezultată din parcelarea teritoriului. Timp de peste 10 ani, această denumire a figurat pe etichete ca indicare a formațiunii șistoase. Termenul „Blumslay” (de la Blaufüßer Lay – Blauslay – Blooslay – Blumslay), un cuvânt dialectal care a revenit în limba germană standard, se referă la un punct de observare aflat deasupra plantațiilor viticole. Arealul începe cu parcela 2219/1 și se termină în aval cu parcelele 2179, 2181/1, 2186, 2190 și 2189/2.

Produsele care poartă DOP „Uhlen Blaufüsser Lay” pot fi fabricate în arealul DOP înregistrate „Mosel” (numărul de înregistrare PDO-DE-A1270). Arealul delimitat se află în interiorul arealului DOP „Mosel”.

Domeniul Uhlen Blaufüßer Lay acoperă o suprafață de 1,96 ha.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal(e)

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

8.   Descrierea legăturii/legăturilor

Plantațiile viticole Uhlen Blaufüsser Lay fac parte integrantă din peisajul terasat al cursului inferior al râului Mosel. Terasele Uhlen Blaufüsser Lay sunt dispuse într-o configurație tradițională, cu orientare spre sud-vest, și se află la o altitudine cuprinsă între aproximativ 75 m și 210 m deasupra nivelului mării. Temperatura medie a ultimilor cinci ani, de 11,6 °C, a fost relativ ridicată, așa cum este de așteptat la o altitudine atât de joasă. Nivelurile reduse ale precipitațiilor (aproximativ 620 mm) și numărul mare de ore însorite (1 922) determină un microclimat care este destul de diferit față de clima celorlalte zone ale arealului DOP „Mosel” și căruia i se datorează maturitatea deosebită a strugurilor (tărie alcoolică potențială ridicată, cu aciditate redusă și fenoli maturi). Se spune că vinurile au o expresie puternică și o aromă foarte plină. Condițiile geologice deosebite din regiunea Uhlen Blaufüsser Lay contribuie la atingerea maturității fiziologice a strugurilor și influențează aroma specifică a vinurilor produse aici.

Pe scara geocronologică, Uhlen Blaufüßer Lay aparține sistemului devonian, seria devonianului inferior. Mai exact, această zonă constă în sedimente din subetajele Oberems/Laubach și în sedimente mai vechi din etajele Laubach. Adâncimea tot mai mare a mării este vizibilă în formațiunile tot mai groase de mâl închis la culoare și de ardezie. Solul stâncos rezultat din eroziunea acestor sedimente constituie un regosol din diferite tipuri de șist mâlos și bogat în argilă. Solul mai bogat în argilă în comparație cu cele ale DOP-urilor învecinate creează o capacitate mai mare a terenului de a reține apa și o temperatură medie a solului mai redusă în straturile inferioare. Prin urmare, există diferențe organoleptice considerabile față de DOP-urile învecinate. „Uhlen Blaufüsser Lay” prezintă o pondere mai redusă a elementelor fructate în cadrul buchetului său, care în general este atenuat. Impresia minerală înregistrată la nivel olfactiv continuă la nivelul palatului cu o senzație cel mai adesea descrisă ca fiind „fină, răcoroasă, limpede”.

Influența umană se bazează pe o tradiție vitivinicolă de mii de ani. Arta plantării viței-de-vie pe terase susținute de ziduri de piatră fără mortar datează din vremea romanilor. În anul 380 d.H., poetul roman Ausonius descria construcțiile de acest gen ca fiind „amfiteatre” O mărturie suplimentară referitoare la această practică este descoperirea unor monede romane în terase, monedele fiind, probabil, menite a fi ofrande. Începând din acea perioadă, vița-de-vie a fost mereu cultivată în zonă. De-a lungul secolelor, calitatea producției s-a îmbunătățit constant, grație dezvoltării unor noi soiuri de struguri (de la începutul secolului al XIX-lea soiul Riesling) și a unor noi modalități de cultivare (în tufe, pe araci sau în cadre de sârmă). În ultimele decenii, sporirea gradului de sensibilizare privind mediul a determinat în principal reducerea cantității de îngrășăminte minerale foarte solubile utilizate. Drept rezultat, populațiile microflorei și microfaunei naturale au revenit în aceste soluri, fapt care a determinat intensificarea atât a absorbției nutrienţilor, cât și a proceselor de schimb de cationi, ca rezultat al încorporării unor molecule complexe care interacționează simbiotic cu microbii aflați pe rădăcinile capilare. Acești microbi pot fi utilizați ca transmițători între substanțele organice specifice și mineralele conținute în sol, sporind astfel unicitatea aromei vinului.

Legătura descrisă mai sus se aplică, de asemenea, vinului spumant de calitate din regiuni delimitate („Sekt b.A.”).

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Cerințe suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Informațiile care trebuie furnizate pe etichete și ambalaje sunt stabilite de legile și reglementările în vigoare ale Uniunii Europene, ale Republicii Federale Germania și ale landului Renania-Palatinat. Înainte ca mențiunile tradiționale asociate acestei denumiri de origine să poată fi utilizate pe etichetă, vinul trebuie să fi trecut cu succes printr-o inspecție oficială. Numai vinurile care îndeplinesc anumite cerințe în contextul respectivei inspecții oficiale primesc un număr aferent inspecției oficiale, compus din mai multe cifre care indică organismul de control, numărul exploatației, numărul vinurilor prezentate pentru inspecție și anul în care au fost prezentate sau în care a fost emis numărul aferent inspecției. Numărul aferent inspecției trebuie indicat pe etichetă. Mențiunile tradiționale „Qualitätswein”, „Prädikatswein” și „Sekt b.A.” sunt asociate cu denumirea de origine și pot înlocui mențiunea „DOP”.

Link către caietul de sarcini al produsului

www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.