Publicat în Jurnalul Oficial C nr. 472 din 23-11-2021

Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2021/C 472/13)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„Poivre de Penja”

Nr. UE: PGI-CM-02635 – 19 septembrie 2020

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea (denumirile)

„Poivre de Penja”

2.   Statul membru sau țara terță

Camerun

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.8. Alte produse din anexa I la tratat (condimente etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Poivre de Penja” este un condiment obținut din boabe de Piper nigrum, o plantă cățărătoare (liană) perenă din familia Piperaceae, cu un gust puternic și picant.

Cu excepția piperului verde, acest produs este comercializat ca atare, fără aditivi. Boabele sunt în general de diferite mărimi (mici, medii și mari).

Acest piper poate fi produs și introdus pe piață sub următoarele forme, în funcție de momentul recoltării și de tratamentul de după recoltare: verde, negru, alb și roșu.

„Poivre de Penja” prezintă un fond sălbatic catifelat. El are arome cu note grele, lemnoase, de ambră și de mosc. Parfumul său delicat este clasificat în familia „condimentelor proaspete” și se combină cu un gust „cald”.

Acest miros, puțin volatil și cu o notă de mijloc de piper uscat, este bogat în note de bază.

Nota picantă sau senzația de „pseudocăldură” a „Poivre de Penja” este dată în principal de conținutul său minim de piperină de 10,48 % (maximum 12,28 %).

Descrierea detaliată a diferitelor tipuri de „Poivre de Penja”

Tipul

Forma

Dimensiunea și densitatea aparentă minimă

Culoarea

Mirosul/Gustul

Altele

Piper verde

În ciorchine sau boabe separate

Boabe sau ciorchini întregi în saramură (apă sărată) sau în oțet.

Dimensiunea minimă a boabelor 3 mm

De la verde deschis la verde închis

Miros de piper și aromă erbacee

Mirosul nu este înțepător atunci când boabele sunt întregi

Mirosul înțepător apare dacă boabele sunt zdrobite, dar este mai puțin persistent decât în cazul piperului negru

Defecte nepermise:

Praf

Pietricele

Resturi vegetale

Impurități

Mucegai

Piper negru

Boabe uscate

Dimensiunea minimă a boabelor 3 mm

Procentul de boabe care îndeplinesc criteriul privind dimensiunea de 3 mm: 90 %

Densitate de 480 g/l

Negru închis, negru, negru maroniu.

Miros intens

Gust astringent și picant

Defecte nepermise:

Praf

Pietricele

Resturi vegetale

Impurități

Boabe deteriorate

Boabe tăiate

Procentul de curățenie a piperului înainte de comercializare:

99 %

Piper alb

Boabe uscate

Dimensiunea minimă a boabelor 3 mm

Procentul de boabe care îndeplinesc criteriul privind dimensiunea: 90 %

Densitate de 510 g/l

Alb, gri sau bej

Miros destul de puternic și pronunțat

Gust astringent și foarte picant

Defecte nepermise:

Praf

Pietricele

Resturi vegetale

Impurități

Boabe deteriorate

Boabe tăiate

Procentul de curățenie a piperului înainte de comercializare:

99 %

Piper roșu

Boabe uscate

Dimensiunea minimă a boabelor 3 mm

Procentul de boabe care îndeplinesc criteriul privind dimensiunea de 3 mm: 90 %

Densitate de 480 g/l.

Roșu maroniu sau roșu închis

Miros destul de puternic și pronunțat

Gust astringent și foarte picant

Defecte nepermise:

Praf

Pietricele

Resturi vegetale

Impurități

Resturi de boabe rămase

Mucegai

În timpul depozitării, conținutul maxim de umiditate trebuie să fie de 13 %.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele producției trebuie să se desfășoare în aria geografică, și anume:

cultivarea;

operațiunile de gestionare a culturilor;

recoltarea boabelor;

procesul de uscare (care se aplică piperului negru, roșu și alb);

înmuierea, adică imersia (care se aplică numai piperului alb);

spălarea (care se aplică numai piperului alb);

trierea boabelor;

punerea în saramură cu apă sărată sau în oțet (care se aplică numai piperului verde).

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe piața Uniunii Europene, pe etichete trebuie să figureze toate informațiile necesare cu privire la „Poivre de Penja”, în special denumirea „Poivre de Penja”.

Mențiunea „indicație geografică protejată” sau logoul oficial al IGP europene pot apărea lângă denumirea „Poivre de Penja”.

Eticheta trebuie să prezinte, în mod vizibil, logoul care identifică indicațiile geografice protejate înregistrate de OAPI (IGP-OAPI):

Image 1

Eticheta trebuie să cuprindă, de asemenea:

un număr de lot stabilit pentru a asigura trasabilitatea produsului, în cazul în care acest număr de lot nu figurează direct pe ambalaj sau pe o etichetă specifică;

adresa asociației IG;

data de expirare

și orice alte informații necesare din punct de vedere juridic.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Penja este numele unei comune din departamentul Moungo și din regiunea Littoral din Camerun. Ea cuprinde teritoriul districtului Njombe-Penja. Acesta este, de asemenea, numele unei văi unde sunt situate diverse localități.

Aria geografică cuprinde comunele Manjo/NLohé, Loum, Njombé Penja și Mbanga din departamentul Moungo din regiunea Littoral și, de asemenea, comuna Tombel din departamentul Koupé Manengouba din regiunea de sud-vest.

Image 2

Condiții agroecologice

Unitate administrativă/comună

Elemente agroecologice

Manjo / Nlohé

Loum

Njombé

Penja

Tombel

Mbanga

Altitudine

390  m-579  m

300  m-350  m

150 -200  m

400 -500  m

140  m-150  m

Precipitații

3 500  mm

3 500  mm

3 500  mm

3 000  mm

2 800  mm

Temperatură

25  °C

26  °C

28  °C

26  °C

28  °C

Conținut de umiditate

61  %

70  %

70  %

65  %

79  %

Sursă: Date meteorologice CARBAP Njombé: noiembrie 2011.

5.   Legătura cu aria geografică

Între calitatea și reputația acestui produs și originea sa geografică există o legătură de cauzalitate.

Specificitatea ariei geografice:

Aria geografică a „Poivre de Penja” se află pe dealurile situate la sud de muntele Koupé, între regiunea Littoral și cea de sud-vest. Plantațiile de arbuști de piper sunt organizate pe parcelele bazaltice mai mult sau mai puțin pietroase de pe versanții acestor dealuri sau la poalele acestora. Altitudinea plantațiilor cultivate în prezent variază între 140 și 600 m.

Acestea beneficiază de un microclimat călduros, umed din aprilie până în octombrie, dar foarte uscat în restul anului.

Cultivarea se face cu metode tradiționale și recoltarea se realizează manual. Apoi se efectuează operațiunile de prelucrare, în apropierea plantațiilor, în mai multe etape: înmuiere, spălare, uscare și ambalare angro.

Caracteristicile specifice ale produsului „Poivre de Penja” sunt următoarele:

1)

Caracteristici organoleptice excepționale:

„Poivre de Penja” prezintă un fond sălbatic catifelat. Notele sale sunt grele, lemnoase, de ambră și de mosc. Dulce și rafinat, parfumul său delicat se combină cu un gust „cald”. El începe prin a măguli și nările, apoi generează o prezență caldă, rotundă, persistentă. Mirosul său, cu o notă de mijloc de piper uscat, este bogat în note de bază.

„Poivre de Penja” este, de asemenea, puternic fără a fi agresiv, proaspăt, picant, clasificat drept „condiment proaspăt” potrivit specialiștilor.

Aroma sa picantă, datorată conținutului său relativ ridicat de piperină, îi conferă o trăsătură tipică ce nu se găsește în niciun alt piper.

2)

O calitate ridicată a boabelor, care nu sunt deteriorate datorită în special recoltării manuale.

Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea specifică a „Poivre de Penja”:

Condițiile geoclimatice din regiunea Penja stau la originea caracterului său tipic.

Solurile sale bazaltice îmbogățite cu soluri vulcanice, împreună cu clima ecuatorială călduroasă și umedă din perioada de vegetație, permit o creștere puternică a arbustului de piper, care, ajuns la maturitate în decembrie, dă în momentul recoltării boabe de „Poivre de Penja” bine dezvoltate și pline de savoare, în special datorită solurilor deosebit de bogate în minerale și echilibrate.

Cunoștințe specifice

Potrivit cunoștințelor specifice consacrate, „Poivre de Penja” se culege manual, ciorchine cu ciorchine, ceea ce permite obținerea unor boabe de calitate care nu sunt deteriorate de mașini.

Categoria albă a „Poivre de Penja” este un produs natural spălat numai cu apă de izvor curată, care, odată recoltat, este pus în saci de polipropilenă sau scufundat direct (cu condiția să fie dens). Apoi, în recipiente făcute de preferință din ciment sau din faianță, el este înmuiat în apă de izvor naturală, îmbogățită de solurile vulcanice din care provine, schimbată o dată la 2 zile, timp de 10 zile. Sacii sunt apoi scoși din apă și, printr-o metodă ancestrală, piperul alb este călcat cu picioarele pentru a îndepărta coaja. Înmuierea permite obținerea unui piper de excelentă calitate, cu o savoare și arome deosebite. În fine, sacii sunt goliți în bazine mari și boabele sunt spălate cu minuțiozitate, de mai multe ori, pentru a îndepărta complet pericarpul deteriorat și vârfurile.

Uscarea la soare a piperului negru, roșu și alb este favorizată de sezonul uscat, din octombrie până în martie, din aria geografică, care permite uscarea rapidă a piperului la soare (3 zile).

Legătura dintre reputație și mediul geografic

„Poivre de Penja” este cultivat în zona Njombé-Penja de peste 50 de ani și este cunoscut sub această denumire atât în comerț, cât și în limbajul curent, folosită pentru a desemna piperul cultivat în această arie geografică specifică.

Reputația sa este confirmată de numeroase exemple, în special următoarele:

un articol de Julien CLEMENCOT din 2 ianuarie 2015, publicat în ziarul Jeune Afrique: Camerun: „piperul din Penja condimentează mâncăruri din lumea întreagă”.

Datorită gustului său puternic, piperul din Penja trezește papilele gustative ale pasionaților de gastronomie din lumea întreagă. De la mesele celor mai mari bucătari, până la rafturile magazinelor de delicatese, acest piper face ravagii”.

Caracterul său se datorează zonei de unde provine. Această liană uriașă crește timp de cinci pe un sol vulcanic, bogat și echilibrat, beneficiind de o climă tropicală [...]”.

Un articol din jurnalul Le Monde, din 8 martie 2016: Camerun: piperul din Penja, produs local cu arome „magice”.

Potrivit lucrării „Epices – Sublimez vos plats préférés” („Condimente – Rafinați mâncărurile voastre preferate”) de Katherine KHODOROWSKY (Dunod, Paris 2016):

În panteonul gastronomiei, piperul alb din Penja est un condiment de calitate superioară. Subtilitatea sa aromatică se datorează solurilor vulcanice din vestul Camerunului, cultivate cu sapa. Clima ecuatorială îi asigură o dezvoltare armonioasă.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.