Manual de utilizare iLegis

Manual
de utilizare

Mergeti sus

Atentie!
In functie de modulele achizitionate conform contractului, unele module enumerate in stanga pot sa fie indisponibile.

1. Ce este iLegis?

iLegis este o aplicatie ce contine legislatia Romaniei in format electronic, oferind posibilitatea unei consultari rapide si eficiente a acesteia.

2. Continut

LEGISLATIE ROMANEASCA - ACTE OFICIALE (M.Of. partea I, I BIS, PARTEA a V-a, BULETINUL OFICIAL AL ROMANIEI, ACT INTERN, CULEGEREA DE HOTARARI SI DECIZII ALE CONSILIULUI DE MINISTRI, BROSURA, ANUARUL INDUSTRIEI GRAFICE):

 • baza de date cuprinde peste 150.000 de acte normative din perioada 1810 si pana in prezent;
 • toate tipurile de acte oficiale din perioada specificata mai sus: legi, decrete, hotarari, ordonante, ordine, criterii, norme, precizari, anexe, acte republicate, etc.;
 • toate codurile (codul comercial, civil, de procedura civila, penal, de procedura penala, muncii, aerian, vamal) in forma originala cat si in forma actualizata;
 • Constitutia Romaniei din anii: 1866, 1923, 1938, 1948, 1952, 1965, 1974, 1991, 2003.

ACTE ACTUALIZATE LA ZI

Ofera forma la zi a unor acte modificate in mai multe randuri, dar nerepublicate. Ex.: CODUL FISCAL, CODUL MUNCII, CODUL PENAL, LEGEA nr. 19 din 17 martie 2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, LEGEA nr. 82 din 24 decembrie 1991 - Legea contabilitatii, OUG nr. 60/2001 - privind achizitiile publice, HG nr. 461/2001, LEGEA nr. 50/1991, LEGEA nr. 359/2004, etc.

ACTE IN LIMBA ENGLEZA

Ofera cele mai importante acte din legislatia Romaniei traduse in limba engleza in mod oficial ex.: The Law no. 26/05 November 1990 (*republicata*) - Law regarding the trade register, The Law No. 31/16 November 1990 (*republicata*) - Law on trading companies, The Law No. 18/February 19, 1991 - Law on the land resources.

PROIECTE LEGISLATIE SENATUL ROMANIEI

Ofera acces direct la propuneri legislative pentru legi noi sau modificarea unora deja existente

PROIECTE LEGISLATIE CAMERA DEPUTATILOR

Ofera posibilitatea consultarii proiectelor de lege si propunerilor legislative intrate în procedura legislativa a Camerei Deputatilor.

JURISPRUDENTA ROMANEASCA - actualmente peste 95.000 spete

Permite consultarea, gestionarea si actualizarea deciziilor emise de instantele de judecata competente (Curtea Constitutionala, Inalta Curte de Casatie si Justitie, curtile de apel din tara, tribunale, judecatorii, etc.), grupate pe tematici si subtematici.

PRACTICA JUDICIARA - actualmente peste 12.000.000 spete

JURISPRUDENTA FISCALA - modulul prezinta spete formulate in urma misiunii ANAF de a colecta si gestiona impozitele, taxele, contributiile sociale si alte sume datorate bugetului general consolidat.

LEGISLATIE EUROPEANA - modulul EUROLegis ofera o perspectiva de ansamblu asupra legislatiei Uniunii Europene si permite accesul concret si contextual la legislatia UE.

JURISPRUDENTA EUROPEANA - modulul ofera posibilitatea consultarii unei colectii de solutii date de instantele componente care au fiecare o competenta jurisdictionala precis definita si care sunt sesizate cu diferite tipuri de actiuni.

UNIVERSUL JURIDIC - modulul include multiple studii si ample dezbateri doctrinare ale unor specialisti din domeniul juridic, grupate pe autori, ani si categorii, destinate sa lamureasca anumite aspecte legislative si din practica judiciara curenta, din domeniile Drept civil, Drept penal, Dreptul muncii, Dreptul familiei, Drept contraventional, GDPR etc.

CEDO INTERNATIONALA - modulul vizează cetățeni ai altor state care s-au adresat Curții de la Strasbourg în toate situațiile în care s-au adus atingeri drepturilor omului.

CEDO ROMANEASCA - modulul ofera posibilitatea consultarii unei colectii de solutii referitoare la cetățenii români care au dat statul român în judecată. Multe dintre hotărârile care vizează cetățenii români sunt publicate și în Monitorul Oficial al României, Partea I, regăsindu-se și în modulul Legislație românească.

CALENDAR FISCAL - modulul va ajuta la respectarea termenelor pentru depunearea declaratiilor, formularelor sau altor documente fiscale.

CORESPONDENTA CODURI - ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie

Realizeaza corespondenta intre noul cod civil si forma abrogata la data 13-06-2011, corespondenta intre: codul de procedura civila in vigoare si forma abrogata la data 15-02-2013. De asemenea intre cele doua forme ale codurilor penale si de procedura penala.

CORESPONDENTA FISCALA - ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie

Realizeaza corespondenta intre noul cod fiscal si CODUL FISCAL din 22 decembrie 2003; intre noul cod de procedura fiscala si CODUL DE PROCEDURA FISCALA din 24 decembrie 2003

CORESPONDENTA REGULAMENTE - ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie

Realizeaza corespondenta intre REGULAMENT din 17 decembrie 2015 si REGULAMENT din 22 septembrie 2005.

CORESPONDENTA COD ADMINISTRATIV - LEGISLATIE ANTERIOARA - ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie.

Realizeaza corespondenta intre ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 si legislatia anterioara.

ANUNTURI - Monitorul Oficial Partea a VI-a - contine anunturile pentru licitatii publice, grupate in functie de tipul achizitiei (de produse, de lucrari, de servicii, de produse si servicii), codul CPSA, tipul de anunt (de intentie, de participare, de atribuire contract).

INDRUMAR ACHIZITII PUBLICE - este orientat catre cei implicati in procesul de achizitie publica. Modulul are ca scop atingerea obiectivelor de integritate si imprimarea unui caracter eficient din punct de vedere economic, pentru procesul de achizitie publica.

GHID ACHIZITII PUBLICE - contine Informări ANAP si formulare, ce pot fi definite de utilizatorul autentificat.

JURISPRUDENTA CNSC - modulul prezinta deciziile adoptate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - competent sa solutioneze contestatiile formulate în cadrul procedurii de atribuire, înainte de încheierea contractului, prin complete specializate.

CORESPONDENTA ACHIZITII - realizeaza corespondenta intre ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 19 aprilie 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii si LEGE nr. 98 din 19 mai 2016 privind achizitiile publice.

CLARIFICARI ACHIZITII - contine intrebari si răspunsuri din practica actuala a organismelor specializate in materia achizitiilor publice lamurind aspecte des intalnite in procedurile de achizitii publice insuficient sau neclar reglementate legal.

MONITORIZARE REVISTE - contine articole si analize din reviste, utile in procesul decizional.

DOCTRINE din toate ramurile de drept (Drept Administrativ, Drept Bancar, Drept Civil, Dreptul Comertului International, Drept Diplomatic si Consular, Dreptul Familiei, Dreptul Financiar, Dreptul Muncii, Drept Penal, Dreptul Transporturilor, Dreptul de Autor, s.a.).

SINTEZE ECONOMICE - modulul de Sinteze economice, grupat pe tematici de interes general - Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Managementul resurselor umane este o compilatie reusita realizata de catre specialistii nostri prin culegerea materialelor din diverse tratate si manuale de fiscalitate ale unor autori celebri, venind cu o multitudine de exemple practice si jurisprudenta specifica.

MODELE TIP - modulul contine modele tip de contracte, actiuni in justitie, contestatii, plangeri, cereri, reclamatii, procuri, etc.

CONTRACTE COLECTIVE - modulul contine documente de tip: Acord, Act aditional, Contract, Contract munca, Conventie, Rectificare, care au fost publicate in Monitorul Oficial (Partea a V-a).

AUTORIZATII/PROCEDURI - modulul ofera modele de autorizatii, licente si alte documente pe diverse domenii de interes.

DICTIONARE - dictionar roman, latin, juridic, de drept civil, de drept al muncii, de drept international al afacerilor, bancar si de asigurari, etc.

DEFINITII SI ABREVIERI - definitii si abrevieri de termeni.

CODURI CLASIFICARI - modulul contine Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), Clasificarea Produselor si Serviciilor Asociate Activitatilor din Economia Nationala (CPSA).

MONITORIZARE FIRME - modulul ofera posibilitatea monitorizarii unei firme - atunci cand apar informatii in Buletinul Procedurilor de Insolventa despre firma pe care ati cautat-o.

LEGEA INSOLVENTEI - modulul pune in paralel institutii vechi si noi din cele doua reglementari in materia insolventei, respectiv Legea 85/2006 care, la momentul actual desi abrogata de catre Legea 85/2014, continua sa fie actul normativ in functie de care se judeca in continuare majoritatea procedurilor de insolventa in dosare deschise pe rolul instantelor anterior datei de 28 iunie 2014, data de intrare in vigoare a Legii 85/2014.

DOSARE IN INSTANTA - modulul permite cautarea si stocarea unei liste cu dosarele litigioase proprii ale unei institutii/autoritati/persoane juridice/persoane fizice, evidentierea intr-un Calendar- tip agenda, a termenelor de judecata din dosarele respective, precum si monitorizarea dosarelor.

3. Cerinte ale sistemului necesare unei functionari optime a aplicatiei

Pentru accesul la aplicatie este necesar un browser compatibil HTML5 - de ex. Internet Explorer minimum 11, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari sau Opera.

Pentru a se putea utiliza toate facilitatile aplicatiei, este necesar ca browser-ul instalat pe sistemul dumneavoastra sa suporte JavaScript. In cazul in care procesarea scripturilor nu este permisa datorita setarilor specifice din configurarea browser-ului, va sfatuim sa ajustati aceste setari in sensul permiterii executiei acestora. De asemenea, in cazul in care se folosesc popup blockere este necesara configurarea acestora astfel incat sa permita ferestre pop-up provenite de la serverul pe care este instalata aplicatia.

4. Structura aplicatiei

Aplicatia este structurata pe mai multe module: Legislatie Romaneasca, Proiecte legislatie senatul Romaniei, Proiecte legislatie camera deputatilor, Jurisprudenţă Romaneasca, Practica Judiciara, Jurisprudenţă Fiscala, Legislatie europeana, Jurisprudenţă Europeana, Universul Juridic, CEDO Internationala, CEDO Romaneasca, Calendar Fiscal, Corespondenta Coduri, Corespondenta Fiscala, Corespondenta Cod Administrativ - Legislatie anterioara, Jurisprudenţă Europeana, Anunturi, Indrumar achizitii publice, Ghid achizitii publice, Jurisprudenţă CNSC, Corespondenta Achizitii, Clarificari achizitii, Monitorizari reviste, Doctrine, Sinteze Economice, Modele tip, Contracte Colective, Autorizatii/Proceduri, Dictionare, Definitii si abrevieri, Coduri Clasificari, Monitorizare Firme, Legea Insolventei, Dosare in instanta,

Pagina principala a aplicatiei este urmatoarea:

Pagina principala

Selectarea unui modul se face din fereastra principala a aplicatiei, din meniul din partea stanga a paginii. Autentificarea se face prin accesarea Pagina principala si introducerea credentialelor, apoi confirmare.

.

5. Utilizarea aplicatiei

Pentru intrarea in aplicatie se deschide browserul de internet preferat si se tasteaza adresa serverului pe care este instalata aplicatia (adresa se obtine de la administratorul de retea sau de la persoana desemnata pentru intretinerea aplicatiei).

Fereastra de notificare, va aparea doar in cazul in care aveti acte monitorizate si de la data monitorizarii, au survenit modificari asupra documentului legislativ. Din aceeasi fereastra, butonul Arata toate actele monitorizate puteti consulta toate actele monitorizate, chiar si cele care nu au suferit modificari, de la data aleasa.

- Consultarea legaturilor modificatoare se face accesand numarul

- Data monitorizarii se va putea modifica odata cu executarea click stanga pe aaaa-ll-zz si alegearea din calendar a datei noi.

- Stergere act de la monitorizare – se va face apasand pe ceasul din dreptul actului vizat

Cautare in module

Odata cu inchiderea ferestrei de notificare, se va incarca pagina principala a aplicatiei. Aceasta este impartita in trei zone:

Cautare in module

Zona 1: Cautarea in module – cautarea rapida va avea in vedere gasirea rezultatelor in modulele selectate (marcate cu mov), cu posibilitatea bifarii sau debifarii optiunilor de:

 • Cautare exacta: debifarea optiunii va efectua o cautare de tip aproximativa
 • In titlu: debifarea optiunii va avea ca efect cautarea in textele documentelor

Click pe un modul (Legislatie RO/ Jurisprudenţă RO/ Practica Extinsa/ Legislatie UE/ Jurisprudenţă UE), va modifica si culoarea acestuia din mov in gri => aplicatia nu va cauta in modulul deselectat.

In urma efectuarii cautarii, veti avea la dispozitie urmatoarele functii:

Selectarea tabului: nume modul | numar de rezultate si apasarea butonului "Mergi la modul" - faliciteaza transferul in modulul pe care sunteti pozitionat (tabul corespunzator), in scopul filtrarii mai amanuntite a rezultatelor si utilizarea tuturor functiilor specifice. Intoarcerea la cautarea generala, se va face apasand butonul "Inapoi" sau selectand “Ultima cautare pe module”

Imprimare – are ca efect tiparirea listei de rezultate, pe care le-ati bifat anterior.

Ascunde marcaje – ascunde fragmentele de text sau filtrele gasite si colorate, ca urmare a efectuarii cautarii

Reset filtre – stergerea filtrelor cautate, cu exceptia campului de text (care poate fi golit apasand x-ul din interior)

Ordonare dupa - va avea ca efect asezarea rezultatelor in functie de dorinta utilizatorului (ex: crescator dupa data emiterii, descrescator dupa relevanta, etc.)

Cele patru butoane din antetul paginii, au functiile: navigare pe prima pagina, inapoi la pagina anterioara, vizualizare pe intreg ecranul, intoarcere la ultima cautare pe module Cautare in module

Clopotelul din zona dreapta jos a paginii, are rolul de a va aduce la cunostinta ultimele notificari sau informari de mare importanta si actualitate: Clopotel

Totusi, daca ati preferat sa ascundeti clopotelul (click X), puteti in continuare sa vizualizati notificarile si informarile, accesand pictograma din stanga zonei de profil/autentificare.

Zona 2: Ultimele acte aparute – conform ultimei actualizari, vor fi afisate actele cel mai recent aparute

Ultimele cautari generale efectuate - cautarile cele mai recente pe care le-ati efectuat la nivel general, nu la nivel de modul

Ultimele acte accesate - lista de acte pe care le-ati accesat autentificat fiind cu userul curent

Acte privind starea de urgenta

Zona 3: Ultima actualizare efectuata - denumirea ultimei actualizari reprezentand: AASSzZ (AA=anul; SS=saptamana din an; Z-ziua din saptamana)

Repertoar – pe tipuri de publicatii, ani si numar, vor fi afisate actele care fac parte din respectiva publicatie


MODULUL LEGISLATIE ROMANEASCA

Modulul ofera toate tipurile de acte oficiale, cu optiuni de cautare, filtrare si vizualizare legaturi ce intervin intre acte.

Fereastra de lucru este impartita in 3 zone dupa cum urmeaza:

Zona 1 contine:

Cautare secventa de text – cautarea rapida a modulului, va permite gasirea actelor care contin un anumit fragment de text, sau dupa tiparul: tip numar an. Cautarea rapida permite bifarea sau debifarea optiunii de cautare exacta.

Cautare avansata – filtrele disponibile in cadrul cautarii avansate sunt urmatoarele:

 • Tip act – tipul actului ce se doreste a fi cautat
 • Numar act – numarul actului vizat
 • An act – anul emiterii actului cautat
 • Publicatie - tipul publicatiei din care fac parte documentele legislative cautate
 • Bifa monitor bis – disponibil doar cand publicatia selectata este “Monitorul Oficial”
 • Numar publicatie – numarul publicatiei din care fac parte actele vizate
 • An publicatie - anul publicatiei cautate
 • Emitent – emitentul actelor/actului
 • Filtru tematici – tematica/tematicile la care se incadreaza documentele cautate
 • Info (tematici) – lista de tematici selectate de utilizatorul curent pentru monitorizare, cu posibilitatea adaugarii altora noi sau eliminarii celor deja existente
 • Cauta in – text sau titlu. La bifarea in text, cautarea se va face si in titlul si in textul actului.
 • Mod cautare – aproximativa, exacta sau de tip expresie (similara cautarii de tip exacta, cu diferenta ca se cauta cuvintele in aceeasi ordine, fara a fi intrerupte de alte texte;

De ex.: expresia “asigurare sociala” nu va fi gasita si sub forma “asigurare si securitate sociala” – spre deosebire de cautarea exacta, care va gasi si exemplul anterior.

 • Bifa “In acelasi paragraf”, bifa “Pastreaza ordinea cuvintelor”
 • Data – emiterii, intrarii in vigoare, publicarii (sub forma de interval) cu alegerea din calendar a datelor: de inceput si final.
 • Intervalul de date – ales din calendarele activate la click pe campuri, si in legatura cu senectia tipului de data cautat, dun campul anterior
 • Bifele “Acte in limba engleza”, “Acte in vigoare”, “Fac referire la legislatia UE”, “Cauta si in formele consolidate” (bifat in mod predefinit la introducerea de caractere in campul de text)

Ecran lista de rezultate - in urma efectuarii unei cautari, lista de rezultate va fi structurata conform figurii urmatoare:

Filtrare rezultate obtinute SI/SAU - in urma efectuarii unei cautari, lista de rezultate poate fi restransa prin adaugarea unor cuvinte suplimentare cu legatura de tip SI/SAU. Primul operator pe care il puteti folosi este de tip SI.

Proiecte legislatie - va ofera posibilitatea consultarii proiectelor intrate in procedura legislativa specifica Senatului Romaniei sau a Camerei Deputatilor.

Calendar legislativ – pune la dispozitia dumneavoastra actele care intra in vigoare la data selectata, actele: modificate, abrogate, cat si articole abrogate, suspendate, neconstitutional admise.

Istoric cautari – va pozitioneaza pe prima pagina a modulului, unde veti gasi informatii despre ultimele cautari efectuate, cu posibilitatea relansarii lor.

Acte favorite - lista de acte favorite definita de utilizatorul autentificat.

Liste de acte – insiruirea listelor definite de utilizator, editare liste de acte, adaugare lista noua, in urma selectarii actelor ce se doresc a fi adaugate in lista:

 • cu posibilitatea salvarii criteriilor de filtrare (din cautarea pe care ati efectuat-o anterior sau fara criterii – doar id-urile bifate, de pe paginile dorite)
 • cu posibilitatea actualizarii automate
 • cu posibilitatea monitorizarii listei

Atunci cand va aflati deja pe o lista (click pe denumirea sa, din insiruirea de liste), aveti posibilitatea:

 • Editarii listei
 • Actualizarii sale in mod manual – la o anumita data

Zona 2 contine:

 • Ultimele documente normative – lista celor mai recent aparute documente normative
 • Istoric cautari – ultimele 10 cautari efectuate in acest modul, de utilizatorul curent

Zona 3 contine:

 • Top acte afisate – cel mai des afisate acte, pentru utilizatorul autentificat
 • Ultimele acte afisate – ultimele 10 acte accesate de utilizatorul autentificat

Afisare act:

Afisarea unui act se va face la click pe denumirea lui si meniurile disponibile vor fi:

  • Structura act – afisarea cuprinsului actului, cu posibilitatea expandarii elementelor de tip parinte si pozitionarea la click stanga pe element
  • Micsorare sau marire text – minus va micsora fontul, plus va mari fontul
  • Mergi la – completat un numar de articol, se va face pozitionarea pe articolul vizat
  • Fisa act

Fisa act – Actiuni suferite, Actiuni induse, Refera pe, Referit de: cu posibilitatea afisarii inregistrarilor (pe articole, ani, tipuri de legaturi), Istoric consolidari, Jurisprudenţă, Practica judiciara, Legislatie europeana, Jurisprudenţă fiscala (ANAF), CNSC

Jurisprudenţă – accesarea directa a jurisprudentei asociate actului

Comentarii – accesarea directa a comentariilor asociate actului

Fisa EU – legislatia europeana asociata actului curent, daca exista

  • Consolidari

Forma consolidata – permite alegearea oricarei date pentru afisarea formei consolitate

Vizualizare text modificat – marcarea fragmentelor de text modificate

Forma de baza – accesarea formei de baza a actului curent

Abonare la RSS

  • Instrumente

Vezi articole modificate – accesarea optiunii va afisa un buton in dreptul fiecarul articol care a fost modificat

Ascunde comentarii si adnotari – se vor ascunde bulinele care marcheaza comentarii sau adnotari

Norme de aplicare in text – se va afisa textul complet, cu normele integrate in text

Lista norme de aplicare – lista cu normele de aplicare ale actului curent

Scoate note CTCE – se vor elimina notele CTCE din textul actului curent

Forma printabila – se va afisa o previzualizare a documentului curent, cu posibilitatea imprimarii lui

Format DOC – se converteste textul in *.doc, pentru a putea fi vizualizat in MS Office

Format PDF - se converteste textul in *.pdf

Structura act - afisarea cuprinsului actului, cu posibilitatea expandarii elementelor de tip parinte si pozitionarea la click stanga pe element

Clipboard – se vizualizeaza continutul copiat de utilizator, prin selectare text si click dreapta -> copie in clipboard. Acelasi meniu contextual, mai ofera functiile: Adaugare comentariu pe articol sau paragraf, adaugare adnotare pe articol sau paragraf, cautare in dictionar, imprimare si convertire in format *.doc

Goleste clipboard – stergerea continutului clipboardului, in cazul in care utilizatorul curent a copiat ceva in el

  • Operatii

Adaugare la favorite – se adauga actul la lista de acte favorite

Monitorziare act – monitorizarea actului la o anumita data faciliteaza avertizarea utilizatorului atunci cand au intervenit modificari la actul in cauza, de la data monitorizarii, pana in prezent. In cazul in care actul este deja monitorizat, se ofera posibilitatea scoaterii actului de la monitorizare sau modificarea datei monitorizarii.

Adauga in lista - adaugarea actului curent la o lista deja definita sau una nou adaugata

 • Cautare in act - completarea campului de cautare in text si apasarea sagetii va actiona cautarea. Apoi, sagetile de inainte, inapoi va ajuta sa rulati rezultatele. X are ca efect golirea campului. Aceeasi optiune de tip cautare CTRL+F, va fi disponibila si la venirea din lista de rezultate (in urma cautarii unei secvente de text) in afisarea actului.
 • Dictionar - selectarea cuvantului sau a secventei ce se doreste a fi cautata in dictionar si apoi apasarea butonului Dictionar, va afiseaza definitia.
 • Ecran complet - vizualizare pe ecran marit

Istoric forme consolidate - organizat pe ani, va ofera pozibilitatea vizualizarii formei consolidate dorite, in functie de data acesteia.

Decizii de interpretare, Comunicate, Jurisprudenta act - la accesare, veti avea posibilitatea consultarii deciziilor de interpretare, comunicatelor legate de actul curent, cat si a jurisprudentei specifice.

Consultarea informatiilor specifice unui articol se va face accesant "i" din stanga articolului vizat:

Vizualizare acte in paralel:

MODULUL PROIECTE LEGISLATIE SENATUL ROMANIEI

Modulul ofera acces direct la propuneri legislative pentru legi noi sau modificarea unora deja existente.

MODULUL PROIECTE LEGISLATIE CAMERA DEPUTATILOR

Modulul ofera posibilitatea consultarii proiectelor de lege si propunerilor legislative intrate în procedura legislativa a Camerei Deputatilor.

MODULUL JURISPRUDENTA ROMANEASCA

Modulul ofera spete cu optiuni de cautare, filtrare si vizualizare legaturi catre acte.

Fereastra de lucru este impartita in 3 zone dupa cum urmeaza:

Zona 1 contine:

  • Cautare secventa de text – cautarea rapida a modulului, va permite gasirea spetelor care contin un anumit fragment de text, sau dupa tiparul: tip numar an. Cautarea rapida permite bifarea sau debifarea optiunii de cautare exacta.
  • Cautare avansata - pe langa optiunile cautarii rapide, cea avansata pune la dispozitie filtrele:

tip act - tipul spetei ce se doreste a fi cautata

numar act - numarul spetei vizate

an act - anul spetei cautate

emitent - instanta care s-a pronuntat cu privire la speta cautata

filtru tematici - tematica/tematicile la care se incadreaza documentele cautate info tematici monitorizate - lista de tematici selectate de utilizatorul curent pentru monitorizare, cu posibilitatea adaugarii altora noi sau eliminarii celor deja existente

cautare: in text/titlu, mod cautare (aproximativ, exact, expresie),

bife: in acelasi paragraf, pastreaza ordinea cuvintelor, interval calendaristic pentru: data emiterii, Liste de acte – adaugare, editare

Zona 2 contine:

 • Ultimele acte afisate – ultimele 10 spete afisate de utilizatorul curent
 • Istoric cautari – ultimele 10 cautari efectuate in acest modul, de utilizatorul curent - cu posibilitatea relansarii cautarii dorite

Zona 3 contine:

 • Top acte afisate – cel mai des afisate spete, pentru utilizatorul autentificat

Meniurile din afisarea actului sunt urmatoarele:

   • Fisa act

Refera pe - actele referite de act, cu posibilitatea vizualizarii in paralel

 • Vizualizari

Forma printabila: se va afisa o previzualizare a documentului curent, cu posibilitatea imprimarii lui

Format DOC - se converteste textul in *.doc, pentru a putea fi vizualizat in MS Office Word

Format PDF - se converteste textul in *.pdf

Clipboard, Goleste Clipboard - se vizualizeaza continutul copiat de utilizator, prin selectare text si click dreapta -> copie in clipboard; stergerea continutului clipboardului

 • Operatii

Adaugare la Favorite - se adauga actul la lista de acte favorite

Adauga in lista - adauga actul la o lista deja existenta, se va face glisand pe DA, in dreptul listei vizate

Cautare in act - completarea campului de cautare in text si apasarea sagetii va actiona cautarea. Apoi, sagetile de inainte, inapoi va ajuta sa rulati rezultatele. X are ca efect golirea campului.

Dictionar - selectarea cuvantului sau a secventei ce se doreste a fi cautata in dictionar si apoi apasarea butonului Dictionar, va afiseaza definitia.

Fullscreen – vizualizare in mod ecran complet

Pictograma va permite deschiderea in Ms Word a tabelului si editarea acestuia.

MODULUL PRACTICA JUDICIARA

Modulul ofera posibilitatea consultarii unui volum mare de spete, care pot fi accesate prin intermediul formularului de cautare.

Fereastra de lucru pune la dispozitie campurile:

Cautare text:

 • Aproximativa
 • Exacta

Tipul spetei:

Poate fi ales din lista predefinita: decizie, hotarare, incheiere, jurnal, rezolutie, sentinta, sentinta civila, sentinta comerciala, sentinta penala

Numar speta:

In cazul in care cunoasteti numarul spetei, acesta poate fi introdus de la tastatura in campul marcat:

An speta:

anul spetei pe care doriti sa o gasiti

Tip emitent:

emitentul spetei/deciziei/etc.

Judet:

judetul unde s-a judecat speta

Emitent:

campul pune la dispozitie optiuni filtrate in functie de tipul emitentului

Materia juridica:

lista derulanta va afisa toate materiile pe care le puteti selecta, pentru rafinarea rezultatelor

Stadiu:

stadiul in care este prezentata speta

Obiect:

obiectul dosarului, pentru care se pune la dispozitie speta

Cauta in:

text, titlu, mod cautare: aproximativ, exact, expresie, in acelasi paragraf, pastreaza ordinea cuvintelor, interval calendaristic referitor la emitere

Ordonare dupa: relevanta, data emiterii, numar act, tip act

Dupa introducerea tuturor filtrelor cunoscute, apasati butonul Cauta pentru confirmare. Dupa apasarea butonului de cautare, va vor fi afisate toate rezultatele conforme cu filtrele pe care le-ati introdus, iar in scopul deschiderii unuia: executati click stanga pe numele lui.

Revenirea la ecranul anterior, se face prin apasarea butonului Inapoi, cu facilitatea mentinerii cautarii precedente.

MODULUL JURISPRUDENTA FISCALA

Modulul prezinta spete formulate in urma misiunii ANAF de a colecta si gestiona impozitele, taxele, contributiile sociale si alte sume datorate bugetului general consolidat.

Modulul ofera posibilitatea cautarii dupa criteriile:

 • Emitent - emitentul documentului
 • Judet
 • Filtru materii - materia asociata spetei pe care o cautati
 • Cauta in - text
 • Mod cautare - aproximativa, exacta, expresie
 • Bife - in acelasi paragraf, pastreaza ordinea cuvintelor

Afisare speta ANAF si functii disponibile:

 • Fisa actului - documente legislative care fac referire la speta curenta
 • Informatii - denumirea deciziei de solutionare a contestatiei
 • Decizii conexe - vizualizare decizii (daca acestea exista) emise de tribunal, curti de apel, etc.


MODULUL LEGISLATIE EUROPEANA

Modulul ofera o perspectiva de ansamblu a rolului si a activitatilor actorilor principali in procesul decizional si in procedurile legislative conexe ale UE, contribuind astfel la asigurarea unei mai mari transparente in legislatia UE.

Cautarea avansata, in modulul curent, se face dupa filtrele:

  • Tip act - tipul actului vizat
  • Numar act - numarul actului vizat
  • An act - anul emiterii actului cautat
  • Jurnal Oficial - tipul publicatiei din care fac parte documentele legislative cautate
  • Numar jurnal - numarul publicatiei din care fac parte documentele legislative cautate
  • An jurnal - anul publicatiei din care fac parte documentele legislative cautate
  • Filtru tematici - alegeti tematica la care face parte actul cautat
  • Info - tematicile monitorizate de utilizatorul curent
  • Cautare in rezumat sau text, aproximativ, exact sau expresie - locul unde se doreste efectuarea cautarii si modul
  • Bife:

- in acelasi paragraf : cautarea cuvintelor introduse in campul de text,returnand doar cele care apar in acelasi paragraf

- pastreaza ordinea cuvintelor: in interiorul paragrafului, se va pastra ordinea cuvintelor

- acte in vigoare : cautarea va returna doar actele in vigoare

- acte la care face referire legislatia romaneasca - vor fi returnate actele europene din care se face referire la documente legislative romanesti

- acte traduse in limba romana : aplicatia punand la dispozitie vizualizarea majoritatii actelor in mai multe limbi, filtrul permite gasirea doar a actelor traduse si in limba romana

- tratatul privind aderarea rep. Bulgaria si Romaniei : monitorul specific in care au fost publicate actele dorite

Sinteze

Accesul la legislatia UE se face pe baza unor algoritmi de cautare, folosind filtre specifice legislatiei comunitare (numar, an si tip act; tematica; publicatie; cuvinte cheie; etc.).

EUROLegis trateaza intr-un mod aparte actele legislatiei europene care fac referire la legislatia romaneasca. Aplicatia furnizeaza utilizatorului o echivalenta intre cele doua legislatii (legislatia europeana si legislatia romaneasca), permitand o mai buna intelegere a procesului legislativ.

Afisarea actului, pune la dispozitie functiile urmatoare:

  • Pictograme steaguri - se va alege limba in care se doreste afisarea actului; steagul este estompat cand forma in limba respectiva nu este disponibila
  • Marire/micsorare act - marirea sau micsorarea fontului de afisare a actului
  • Fisa act:

Legislatie romaneasca - legaturile catre actele oficiale (cu posibilitatea deschiderii in paralel)

Actiuni suferite - actele care au efecte asupra documentului curent, cu posibilitatea deschiderii in paralel

Actiuni induse - actele care sufera modificari, in urma celui curent

Jurisprudenţă CJCE - spetele emise de Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene

Forme consolidate - formele consolidate ale actului curent

  • Vizualizari:

Tematici - tematicile la care este incadrat actul

Forma printabila - genereaza o previzualizare inaintea imprimarii, cu posibilitatea printarii

Format pdf - textul actului este furnizat de aplicatie si in format *.pdf

Clipboard - afiseaza textele copiate de utilizatorul curent in Clipboard

 • Cautare in document - cautati in textu documentului curent
 • Dictionar - cautarea in disctionare a termenilor selectati
 • Full screen - vizualizarea actului in mod ecran complet

Sinteze

MODULUL JURISPRUDENTA EUROPEANA

Modulul ofera posibilitatea consultarii unei colectii de solutii date de instantele componente care au fiecare o competenta jurisdictionala precis definita si care sunt sesizate cu diferite tipuri de actiuni.

Sinteze

Afisarea actului, pune la dispozitie functiile urmatoare:

  • Pictograme steaguri - se va alege limba in care se doreste afisarea spetei; steagul este estompat cand forma in limba respectiva nu este disponibila
  • Marire/micsorare act - marirea sau micsorarea fontului de afisare a spetei
  • Cuprins - cuprinsul spetei curente, cu posibilitatea pozitionarii pe linia dorita
  • Fisa act:

Acte conexe - actele asociate din legislatia europeana

Jurisprudenţă conexa - spetele care au legatura cu documentul curent

  • Vizualizari:

Tematici - tematicile la care este incadrata speta

Forma printabila - genereaza o previzualizare inaintea imprimarii, cu posibilitatea printarii

Format pdf - textul actului este furnizat de aplicatie si in format *.pdf

Clipboard - afiseaza textele copiate de utilizatorul curent in Clipboard

 • Cautare in document - cautati in textul documentului curent
 • Dictionar - cautarea in disctionare a termenilor selectati
 • Full screen - vizualizarea actului in mod ecran complet, ca in figura de mai jos:

Sinteze

MODULUL UNIVERSUL JURIDIC

Modulul include multiple studii si ample dezbateri doctrinare ale unor specialisti din domeniul juridic, grupate pe autori, ani si categorii, destinate sa lamureasca anumite aspecte legislative si din practica judiciara curenta, din domeniile Drept civil, Drept penal, Dreptul muncii, Dreptul familiei, Drept contraventional, GDPR etc. Utilizatorul are posibilitatea de a consulta direct si baza legala care este invocata in cuprinsul studiului respectiv.

univers

Afisarea comentariului, pune la dispozitie functiile urmatoare:

  • Pictograme A+ si A- : marirea sau micsorarea fontului de afisare a comentariului
  • Fisa act - permite consultarea actelor oficiale si europene la care se face referire in continutul comentariului
   • Referire la Acte Oficiale: actele asociate din legislatia romaneasca
   • Referire la Eurolegis: actele europene care au legatura cu documentul curent
  • Vizualizari:
   • Forma printabila - genereaza o previzualizare inaintea imprimarii, cu posibilitatea printarii
   • Format Word - textul actului este furnizat de aplicatie si in format *.doc
   • Clipboard - afiseaza textele copiate de utilizatorul curent in Clipboard
   • Golire clipboard - sterge textele copiate de utilizatorul curent in Clipboard
  • Cautare in document - cautati in textul documentului curent
  • Dictionar - cautarea in dictionare a termenului selectat
  • Full screen - vizualizarea actului in mod ecran complet
  • Meniu contextual (actionat la click dreapta pe text):
   • Copie in clipboard - copiaza textul selectat anterior, in Clipboard
   • Cauta in dictionar - dupa selectarea cuvantului pe care doriti sa il cautati in dictionar, click dreapta si alegeti "Cauta in dictionar"
   • Convert doc - descarcati documentul *.doc care contine fragmentul de text selectat anterior

  univers

  De asemenea, catre comentariile din Modulul Universul Juridic, se realizeaza legaturi din actele oficiale, la nivel de articol:

  univers

  MODULUL CEDO INTERNATIONALA

  Modulul vizează cetățeni ai altor state care s-au adresat Curții de la Strasbourg în toate situațiile în care s-au adus atingeri drepturilor omului.

  Sinteze

  Cautarea modulului, pune la dispozitie filtrele urmatoare:

  • Emitent - CAMERA / MAREA CAMERA
  • An
  • Unde se face cautarea - in titlu / in text
  • Cum se face cautarea - aproximativ / exact / expresie
  • Bifa: in acelasi paragraf
  • Bifa: pastreaza ordinea cuvintelor  Afisarea actului, pune la dispozitie functiile urmatoare:

   • Buton Conventii/Protocol - legaturile unui alineat catre conventii/protocol.
   • Vizualizari:

  Forma printabila - genereaza o previzualizare inaintea imprimarii, cu posibilitatea printarii

  • Cautare in document - cautati in textul documentului curent
  • Dictionar - cautarea in dictionare a termenilor selectati
  • Full screen - vizualizarea actului in mod ecran complet, ca in figura de mai jos:

  Sinteze

  MODULUL CEDO ROMANEASCA

  Modulul ofera posibilitatea consultarii unei colectii de solutii referitoare la cetățenii români care au dat statul român în judecată. Multe dintre hotărârile care vizează cetățenii români sunt publicate și în Monitorul Oficial al României, Partea I, regăsindu-se și în modulul Legislație românească

  Sinteze

  Cautare avansata – filtrele disponibile in cadrul cautarii avansate sunt urmatoarele:

   • Tip act – tipul actului ce se doreste a fi cautat: Decizie / Hotarare
   • Numar act – numarul actului vizat
   • An act – anul emiterii actului cautat
   • Publicatie - Monitorul Oficial
   • Numar publicatie – numarul publicatiei din care fac parte actele vizate
   • An publicatie - anul publicatiei cautate
   • Emitent – emitentul actelor/actului: Curtea Constitutionala / Curtea Europeana a Drepturilor Omului
   • Cauta in – text sau titlu. La bifarea in text, cautarea se va face si in titlul si in textul actului.
   • Mod cautare – aproximativa, exacta sau de tip expresie (similara cautarii de tip exacta, cu diferenta ca se cauta cuvintele in aceeasi ordine, fara a fi intrerupte de alte texte;

  De ex.: expresia “asigurare sociala” nu va fi gasita si sub forma “asigurare si securitate sociala” – spre deosebire de cautarea exacta, care va gasi si exemplul anterior.

  • Bifa “In acelasi paragraf”, bifa “Pastreaza ordinea cuvintelor”
  • Data – emiterii, intrarii in vigoare, publicarii )sub forma de interval, cu alegerea din calendar a datelor: de inceput si final.
  • Intervalul de date – ales din calendarele activate la click pe campuri, si in legatura cu senectia tipului de data cautat, dun campul anterior
  • Bifele “Acte in limba engleza”, “Fac referire la legislatia UE”, “Cauta si in formele consolidate” (bifat in mod predefinit la introducerea de caractere in campul de text)

  Sinteze

  Afisarea actului, pune la dispozitie functiile din Modulul Legislatie Romaneasca.


  MODULUL CALENDAR FISCAL

  Modulul va ajuta la respectarea termenelor pentru depunearea declaratiilor, formularelor sau altor documente fiscale.

  Fereastra de lucru este impartita in doua zone:

  Zona din stanga:

  Calendarul, impartit pe ani, luni, saptamani, zile:

  Pe fiecare unitate de timp, puteti observa numarul de documente ce trebuiesc depuse, marcat cu rosu. Pentru detalierea documentului, click stanga pe numele acestuia si vor fi afisate: Baza legala, Categoriile de contribuabili, Formular, Categorii eveniment, Activare notificarea pentru acest eveniment (email sau sms).

  Zona din dreapta:

  • Data evenimentului - selectabila din calendar.
  • Adauga eveniment - posibilitatea adaugarii unui eveniment propriu calendarului dumneavoastra.
  • Setari utilizator - definirea numelui, emailului si numarului de telefon pe care se vor primi notificari.
  • CTCE Calendar fiscal - calendar fiscal predefinit.
  • Calendar utilizator - calendarul propriu utilizatorului autentificat, cu evenimentele pe care si le-a creat.
  • Categoria de evenimente - se vor vizualiza evenimentele din categoria selectata.

  MODULUL CORESPONDENTA CODURI

  Modulul furnizeaza utilizatorilor o echivalenta intre codurile noi si cele vechi precum si legislatia nationala aferenta, permitand acestora utilizarea mai eficienta a cunostintelor deja acumulate de-a lungul timpului

  Facilitarea migrarii catre noile texte ale reglementarilor legislative. Modulul se adreseaza practicienilor dreptului, dar nu numai acestora, ci si celor care utilizeaza in activitatea cotidiana legislatia din sfera penala si/sau civila.

  Odata cu modificarile survenite in legislatia nationala privind codurile civil, penal, de procedura penala si de procedura civila, materiale ample si de o importanta vitala pentru activitatea juridica - a aparut necesitatea efectuarii unei corespondente intre articolele vechilor coduri si cele nou formulate in legislatie.

  Modulul ofera urmatoarele avantaje:

  • avantajul comparativ este acela ca, integrata in acest modul, se regaseste si corespondenta noilor reglementari cu jurisprudenta aflata deja in relatie de cauzalitate cu vechile coduri. Totodata, modulul realizeaza corespondenta si intre noul cod civil si legi speciale (Legea 105/1992 privind raporturile de drept international privat; Legea nr. 509 din 12 iulie 2002 privind agentii comerciali permanenti, Decretul nr. 31 din 30 ianuarie 1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice etc.)
  • ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie;
  • usor de utilizat avand o interfata prietenoasa;
  • actualizari in timp real;
  • corespondentele la nivel de articol intre Codul Civil din 17 iulie 2009 si Codul Civil din 26 noiembrie 1864, Codul penal din 21 iunie 1968 (republicat si actualizat) si Noul Cod penal din 17 iulie 2009, intre Codul de procedura penala din 12 noiembrie 1968 (republicat si actualizat) si Noul Cod de procedura civila din 1 iulie 2010, intre Codul de procedura civila din 9 septembrie 1865 si Noul Cod de procedura civila din 1 iulie 2010 stau la dispozitia profesionistilor inca dinaintea intrarii in vigoare a acestor coduri.
  • indiferent de momentul utilizarii acestui produs, poate fi aleasa orice forma consolidata (actualizata) sau republicata a actului nou.

  Cum functioneaza?

   • Cele doua texte de lege apar in ecrane alaturate, iar la selectarea unui articol din codul vechi, articolul corespondent din codul nou va aparea in ecranul alaturat, existand astfel posibilitatea compararii in integralitate a modificarilor survenite.
   • Optiuni disponibile:

  structura actului – afisarea cuprinsului actului din stanga

  inversare coduri - apasarea butonului, are ca efect afisarea cod vechi - cod nou

  articole – lista de articole ale actului din stanga; la click stanga pe un articol, se va pozitiona si codul din dreapta la articolul corespondent

  corespondenta articole – vizualizarea corespondentelor intre articole, cu afisarea ambelor parti. Acelasi lucru, poate fi facut si actionand sageata din dreptul fiecarui articol, pentru gasirea corespondentului/corespondentilor din actul afisat in paralel.

  MODULUL CORESPONDENTA FISCALA

  Modulul furnizeaza utilizatorilor o echivalenta intre codurile noi si cele vechi precum si legislatia nationala aferenta, permitand acestora utilizarea mai eficienta a cunostintelor deja acumulate de-a lungul timpului

  Facilitarea migrarii catre noile texte ale reglementarilor legislative. Programul dezvoltat se adreseaza practicienilor dreptului, dar nu numai acestora si utilizeaza in activitatea cotidiana legislatia din sfera fiscala.

  Odata cu modificarile survenite in legislatia nationala privind codurile fiscale, de procedura fiscala, materiale ample si de o importanta vitala pentru activitatea juridica - a aparut necesitatea efectuarii unei corespondente intre articolele vechilor coduri si cele nou formulate in legislatie.

  Produsul ofera urmatoarele avantaje:

  · Avantajul comparativ este acela ca, integrata in acest modul, se regaseste si corespondenta noilor reglementari cu jurisprudenta aflata deja in relatie de cauzalitate cu codurile vechi.

  · ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie;

  · usor de utilizat avand o interfata prietenoasa;

  · actualizari in timp real;

  · corespondenta intre CODUL FISCAL din 22 decembrie 2003 si CODUL FISCAL din 8 septembrie 2015 , actualizate, intre CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ din 24 decembrie 2003 si CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ din 20 iulie 2015 , actualizate.

  ·indiferent de momentul utilizarii acestui produs sunt utilizate formele consolidate (actualizate) sau republicate ale tuturor actelor.

  Cum functioneaza?

   • Cele doua texte de lege apar in ecrane alaturate, iar la selectarea unui articol din codul vechi, articolul corespondent din codul nou va aparea in ecranul alaturat, existand astfel posibilitatea compararii in integralitate a modificarilor survenite.
   • Optiuni disponibile:

  structura actului – afisarea cuprinsului actului din stanga

  inversare coduri - apasarea butonului, are ca efect afisarea cod vechi - cod nou

  articole – lista de articole ale actului din stanga; la click stanga pe un articol, se va pozitiona si codul din dreapta la articolul corespondent

  corespondenta articole – vizualizarea corespondentelor intre articole, cu afisarea ambelor parti. Acelasi lucru, poate fi facut si actionand sageata din dreptul fiecarui articol, pentru gasirea corespondentului/corespondentilor din actul afisat in paralel.

  MODULUL CORESPONDENTA REGULAMENTE

  Realizeaza corespondenta intre REGULAMENT din 17 decembrie 2015 si REGULAMENT din 22 septembrie 2005.

  ·Avantajul comparativ este acela ca, integrata in acest modul, se regaseste si corespondenta noilor reglementari cu jurisprudenta aflata deja in relatie de cauzalitate cu regulamentele vechi.

  ·ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie;

  ·usor de utilizat avand o interfata prietenoasa;

  ·actualizari in timp real;

  ·corespondenta intre REGULAMENT din 17 decembrie 2015 si REGULAMENT din 22 septembrie 2005.

  ·indiferent de momentul utilizarii acestui produs sunt utilizate formele consolidate (actualizate) sau republicate ale tuturor actelor.

  Cum functioneaza?

   • Cele doua regulamente apar in ecrane alaturate, iar la selectarea unui articol din act vechi, articolul corespondent din act nou va aparea in ecranul alaturat, existand astfel posibilitatea compararii in integralitate a modificarilor survenite.
   • Optiuni disponibile:

  structura actului – afisarea cuprinsului actului din stanga

  inversare regulamente - apasarea butonului, are ca efect afisarea act vechi - act nou

  articole – lista de articole ale actului din stanga; la click stanga pe un articol, se va pozitiona si actul din dreapta la articolul corespondent

  corespondenta articole – vizualizarea corespondentelor intre articole, cu afisarea ambelor parti. Acelasi lucru, poate fi facut si actionand sageata din dreptul fiecarui articol, pentru gasirea corespondentului/corespondentilor din actul afisat in paralel.

  MODULUL CORESPONDENTA COD ADMINISTRATIV - LEGISLATIE ANTERIOARA

  Realizeaza corespondenta intre ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 si legislatia anterioara.

  Codul administrativ adoptat in anul 2019, introduce elemente noi in materia recrutarii functionarilor publici, asigurand o transparenta crescuta, in privinta ocuparii posturilor prin concurs. Publicarea anunturilor de concurs pe pagina de internet a autoritatii sau institutiei publice care recruteaza, extinderea bibliografiilor de concurs, pentru a reflecta si cunostintele in domeniul drepturilor fundamentale, prevederi specifice referitoare la persoanele cu dizabilitati care se inscriu la concursuri, dar si introducerea unor prevederi referitoare la protectia datelor sunt elemente menite sa contribuie la sporirea transparentei procedurilor de ocupare a functiilor publice in sistemul bugetar.

  Cum functioneaza?

   • Cele doua documente legislative apar in ecrane alaturate, iar la selectarea unui articol din Codul Administrativ, articolul corespondent din legislatia anterioara va aparea in ecranul alaturat, existand astfel posibilitatea compararii in integralitate a modificarilor survenite.
   • Optiuni disponibile:

  structura actului – afisarea cuprinsului actului din stanga

  articole – lista de articole ale actului din stanga si lista articolelor actului afisat in dreapta; la click stanga pe un articol, se va pozitiona si celalalt act la articolul corespondent.

  corespondenta articole – vizualizarea corespondentelor intre articole, cu afisarea ambelor parti. Acelasi lucru poate fi facut si actionand sageata din dreptul fiecarui articol (in textul actului), pentru gasirea corespondentului/corespondentilor din actul afisat in paralel.

  Pentru fiecare dintre cele doua acte, sunt disponibile meniurile:
  • Fisa act:

   Fisa actului – pune la dispozitie taburile: Actiuni suferite, Actiuni induse, Refera pe, Referit de: cu posibilitatea afisarii inregistrarilor (pe articole, ani, tipuri de legaturi), Istoric consolidari, Jurisprudenta, Practica judiciara, Legislatie europeana, Jurisprudenta fiscala, Jurisprudenta CNSC

   Jurisprudenta – accesarea directa a jurisprudentei asociate actului

   Comentarii – accesarea directa a comentariilor asociate actului

  • Consolidari – Forma consolidata: permite alegearea oricarei date pentru afisarea formei

  • Cauta in text - click buton lupa, completarea campului de cautare si apasarea butonului "Cautare in act" va actiona cautarea. Apoi, sagetile urmator, anterior va ajuta sa rulati printre rezultate. X are ca efect golirea campului. Optiunea "Marcheaza toate" va permite marcarea tuturor rezultatelor gasite in text. Butonul "Inchide" va inchide fereastra de cautare si rezultatele nu vor mai fi marcate.
  • Dictionar - selectarea cuvantului care se doreste a fi cautat in dictionar si apoi apasarea butonului Dictionar, va afiseaza definitia.
  • Deschideti actul separat - vizualizare separata a actului, in tab nou.

MODULUL ANUNTURI

Modulul contine modele tip de contracte, actiuni in justitie, contestatii, plangeri, cereri, reclamatii, procuri, etc

Modulul de anunturi are drept filtre de cautare avansata:

La căutarea unei expresii, lista de anunţuri returnată va conţine titlurile in care s-a gasit secventa de text. Vizualizare anunţ - Se apasă pe titlul anunţului dorit a se afişa şi se va deschide o fereastra cuprinzand conţinutul anunţului şi celelalte coordonate referitoare la acesta.

MODULUL INDRUMAR ACHIZITII PUBLICE

Modulul este structurat in doua sectiuni:

 • prima, pune la dispozitie o colectie de activitati din cadrul procesului de achizitii publice, sub forma de cuprins

 • a doua, prezinta abordarea corecta in practica a subiectului selectat din zona stanga.

Spetele aprofundeaza teme specifice si constituie resurse importante ce pot fi consultate in vederea realizarii, pas cu pas, a etapelor procesului de achizitie publica. Accesarea acestora se face alegand din zona stanga a tematicii dorite, cu mentiunea ca aceasta poate contine subtematici care detaliaza in particular subiectul dorit.

Cautarile la nivel de modul (titlu/text, exacta/aproximativa) sau mai specific, in textele pe care le urmariti dupa selectarea unui subiect de interes, permit utilizarea facila si rapida a indrumarului de achizitii publice.

MODULUL GHID ACHIZITII PUBLICE

Modulul contine urmatoarele documente utile in desfasurarea procesului de achizitii publice:

 • Notificari – prima sectiune va ofera posibilitatea consultarii celor mai noi notificari facute publice de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice
 • Fise de date standard/ Formulare standard pentru achizitii publice
 • Documentatii de atribuire - vizualizare documente ce constituie o baza pentru realizarea procedurii de atribuire
 • Alte formulare - zona de formulare personalizate, concepute de dumneavoastra, in concordanta cu domeniul in care activati
 • Glosar termeni - colectia de termeni esentiali in procesul de intelegere a fluxului achizitiilor publice
 • Instructiuni - documente adresate personalului implicat in realizarea de achizitii
 • Lista completa a formularelor - in aceasta sectiune, aveti posibilitatea consultarii tuturor formularelor, centralizate, in scopul urmaririi mai facile

Modulul ofera posibilitatea introducerii de formulare personalizate, completand titlul si atasand fisierul ce contine textul formularului:

MODULUL JURISPRUDENTA CNSC

Modulul prezinta deciziile adoptate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - competent sa solutioneze contestatiile formulate în cadrul procedurii de atribuire, înainte de încheierea contractului, prin complete specializate.

Cautarea avansata se va face dupa filtrele:

 • Contractant - institutia contractanta poate fi aleasa dintr-o lista predefinita
 • Numar - numarul contestatiei pe care o cautati
 • An - anul contestatiei pe care o cautati
 • Contestatar - introduceti in campul de text numele contestatarului cautat si apoi selectati-l din lista rezultata
 • Cautare in: text sau titlu
 • Mod cautare: exact sau aproximativ
 • Bife: in acelasi paragraf, pastreaza ordinea cuvintelor

Afisarea actului pune la dispozitie functiile:

 • Fisa act - documentele legislative asociate cu actul curent
 • Vizualizari: Forma printabila, Forma pdf, Clipboard
 • Cautare in text - cautati in text fragmentul dorit
 • Dictionar - faciliteaza cautarea in dictionar a secventei de text/cuvantului pe care l-ati selectat
 • Full screen - vizualizare ecran complet

MODULUL CORESPONDENTA ACHIZITII

Realizeaza corespondenta intre ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 19 aprilie 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii si LEGE nr. 98 din 19 mai 2016 privind achizitiile publice .

·Avantajul comparativ este acela ca, integrata in acest modul, se regaseste si corespondenta noilor reglementari cu jurisprudenta aflata deja in relatie de cauzalitate cu regulamentele vechi.

·ofera imaginea integrala a modificarilor intervenite in legislatie;

·usor de utilizat avand o interfata prietenoasa;

·actualizari in timp real;

·corespondenta intre ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 19 aprilie 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii si LEGE nr. 98 din 19 mai 2016 privind achizitiile publice.

·indiferent de momentul utilizarii acestui produs sunt utilizate formele consolidate (actualizate) sau republicate.

Cum functioneaza?

  • Cele doua documente legislative apar in ecrane alaturate, iar la selectarea unui articol din act vechi, articolul corespondent din act nou va aparea in ecranul alaturat, existand astfel posibilitatea compararii in integralitate a modificarilor survenite.
  • Optiuni disponibile:

structura actului – afisarea cuprinsului actului din stanga

articole – lista de articole ale actului din stanga; la click stanga pe un articol, se va pozitiona si actul din dreapta la articolul corespondent

corespondenta articole – vizualizarea corespondentelor intre articole, cu afisarea ambelor parti. Acelasi lucru, poate fi facut si actionand sageata din dreptul fiecarui articol, pentru gasirea corespondentului/corespondentilor din actul afisat in paralel.

MODULUL CLARIFICARI ACHIZITII

Modulul contine intrebari si raspunsuri din practica actuala a organismelor specializate in materia achizitiilor publice:

Modulul are menirea de a oferi lamuriri asupra aspectelor des intalnite in procedurile de achizitii publice insuficient sau neclar reglementate legal. Aceste lamuriri sunt organizate sub forma de intrebare/raspuns, afisate alfabetic si grupate la nivel de tematica.

Modulul ofera posibilitatea cautarii dupa cuvinte cheie din textele intrebarilor sau a raspunsurilor.

MODULUL MONITORIZARI REVISTE

Vizualizare informaţiilor se poate realiza prin click pe selectul "Cuprins", comentariile fiind grupate si pe publicaţii, ani, autori şi tematica. Informaţiile se vor încărca sub formă arborescentă.

Pentru vizualizarea informaţiilor în ordine alfabetica se apasă butonul "Index". Pentru a încarca conţinutul unui comentariu se dă click pe titlul în partea stângă, informaţia aferenta acestuia fiind încărcată intr-o noua fereastra.

MODULUL DOCTRINE

Modulul contine doctrine din toate ramurile de drept (Arbitrajul Comercial, Drept Administrativ, Drept Bancar, Drept Civil, Dreptul Comertului International, Drept Diplomatic si Consular, Dreptul Familiei, Drept Fiscal, Dreptul Muncii, Drept Penal, Dreptul Transporturilor, s.a.).

Ofera posibilitatea consultarii doctrinelor de drept continute de bazele de date. Doctrinele de drept civil, administrativ, comercial, penal, procesual civil, procesual penal etc. sunt structurate arborescent pe capitole.

La prima incarcare a modulului se afiseaza, in Cuprins, domeniile principale de drept.

Structura arborescenta din partea stanga a ferestrei poate fi desfasurata pentru consultarea doctrinei de interes. Actionarea link-ului unui nod frunza (nod final al unei ramuri a structurii arborescente) produce afisarea textului doctrinei alese.

Doctrinele sunt disponibile si in ordine alfabetica, din toate ramurile de drept, accesand Grupare dupa: Index. Alegand o doctrina din lista din partea stanga a ferestrei, se afiseaza textul respectiv.

La vizualizarea unei doctrine se poate consulta dictionarul pentru a afla sensul unui cuvant necunoscut. Se selecteaza din text cuvantul si se da click pe butonul Dictionar. Exista posibilitatea de a afla sensul acelui cuvant folosind dictionarul roman, juridic, latin, de drep civil, de drept al muncii, de drept international al afacerilor sau dictionarul bancar si de asigurari.

Dupa cautarea unei doctrine (exact sau aproximativ), aplicatia va pune la dispozitie lista de rezultate, ca in figura de mai jos:

Cautarea in titlu, va avea ca rezultate, toate documentele in ale caror titlu se gaseste fragmentul introdus, cu tot cu parintii de care apartine documentul (din organizarea tip Cuprins).

Cautarea in text, va avea ca rezultat titlul documentului si un paragraf in care a fost gasit textul introdus.

Afisarea documentului va pune la dispozitie optiunile:

 • Marire/Micsorare font - minus va micsora fontul, plus va mari fontul Imprimare - se va afisa o previzualizare a documentului curent, cu posibilitatea imprimarii lui
 • Forma printabila - ofera posibilitatea imprimarii documentului afisat
 • Clipboard - se vizualizeaza continutul copiat de utilizator, prin selectare text si click dreapta -> copie in clipboard
 • Cautare in document - completarea campului de cautare in text si apasarea sagetii va actiona cautarea. Apoi, sagetile de inainte, inapoi va ajuta sa rulati rezultatele. X are ca efect golirea campului.
 • Dictionar – selectarea cuvantului sau a secventei ce se doreste a fi cautata in dictionar si apoi apasarea butonului Dictionar, va afiseaza definitia.
 • Ecran complet – vizualizare pe ecran marit

MODULUL SINTEZE ECONOMICE

Sinteze

Modulul ofera numeroase sentinte si decizii emise de instantele de judecata competente (judecatorii, tribunale, curtile de apel din tara, Inalta Curte de Casatie si Justitie), in functie de gradele de jurisdictie, grupate pe tematici si subtematici de interes, fiind foarte utile pentru cei care au dosare pe rolul instantelor sau urmeaza sa initieze demersuri in materie judiciara.

Sinteze

Pentru a efectua o cautare se va selecta locul in care se doreste cautarea(in titlu sau in text), se completeaza expresia cautata, se selecteaza tipul cautarii(aproximativa, exacta) si se apasa butonul "Cauta". Va rezulta o lista cu sintezele care indeplinesc criteriul de cautare. Pentru a reveni la Cautare, apasati butonul Inapoi


MODULUL MODELE TIP

Modulul contine modele tip de contracte, actiuni in justitie, contestatii, plangeri, cereri, reclamatii, proceduri, etc

Ofera posibilitatea consultarii, editarii si/sau listarii modelelor tip (contracte, actiuni in justitie, contestatii, plangeri, cereri, reclamatii, proceduri, etc.). Partea stanga a ecranului contine o structura arborescenta formata din categorii generale de modele, fiecare avand subtipuri particulare de modele. Accesand un model din stanga, acesta se va afisa intr-o fereastra noua. Dictionarul se poate consulta in afisare act.

Modulul ofera posibilitatea editarii de modele – din acest editor, documentul personalizat poate fi: salvat in aplicatie, salvat ca .doc, imprimat. In urma salvarii, documentul editat va putea fi gasit in categoria "Modele personalizate".

CONTRACTE COLECTIVE

Modulul este destinat consultarii documentelor de tip: Acord, Act aditional, Contract munca, Contract, Conventie, Rectificare, care au fost publicate in Monitorul Oficial (Partea a V-a).

Facilitatile disponibile in afisarea actului, vor fi aceleasi celor din modulul Legislatie Romaneasca.

Cautarea avansata pune la dispozitie criteriile: Tip act, Numar act, An emitere act, Numar publicatie, An publicatie, Emitent, Data ( emitere, intrare in vigoare, publicare, toate) - gandita ca interval si modurile de cautare suplimentare (aproximativa, exacta, expresie, in titlu sau text) si bifele: In acelasi paragraf, Pastreaza ordinea cuvintelor, Acte in vigoare, Fac referire la legislatia UE, Cauta si in formele consolidate.

MODULUL AUTORIZATII/PROCEDURI

Modulul de autorizaţii ofera posibilitatea de vizualizare a informaţiilor sortate pe litere. Se dă click pe butonul cu litera dorită şi se va încărca lista cu toate autorizaţiile care încep cu acea literă. Vizualizarea autorizaţiei se realizează prin click pe ea în lista autorizaţiilor afişate. În alta fereastra, se deschide autorizatia, cu posibilitatea de printare, lucru care se realizează prin click pe submeniul "Forma printabilă"..

Pentru a efectua o cautare: se selectează locul în care se doreşte cautarea (în titlu sau în text), se completează expresia căutată şi se apasă butonul "Caută". Va rezulta o lista cu autorizaţiile care îndeplinesc criteriul de căutare.

Afisarea textului unei autorizatii se va face la click pe titlul acesteia, iar click pe un link din continutul acesteia, va deschide o fereastra paralela autorizatie - document legislativ:

MODULUL DICTIONARE

Acest modul oferă posibilitatea căutării de termeni în dicţionarele: român,juridic, latin, drept civil, dreptul muncii, dreptul internaţional al afacerilor, bancar şi de asigurări, fiscal. Termenii sunt aranjaţi alfabetic pentru fiecare dicţionar în parte. Se executa click pe dicţionarul dorit (taburile marcate cu albastru), se va selecta litera dorită rezultând astfel lista termenilor care încep cu acea literă.

Căutarea se poate realiza în termeni sau în explicaţii. Se va selecta dicţionarul în care se doreşte căutarea, locul în care se doreşte căutarea (termeni/explicatii), se completează câmpul de text şi se apasă butonul "Caută":

OBSERVATIE In cadrul oricarui modul, daca se selecteaza un cuvant (in zona actului, spetei, anuntului, etc) si se acceseaza butonul dictionar, intr-o noua fereastra se va deschide o lista cu definitii (pe tipuri de dictionare).


MODULUL DEFINITII SI ABREVIERI

Se încarcă lista termenilor în partea stângă, ordonati alfabetic. Vizualizarea se realizează prin click pe numele termenului, astfel se încarcă definitiile şi link-ul către actul în care apare. Căutarea se realizează (exacta sau aproximativa, în termeni sau în definiţii), prin completarea câmpului de text şi click pe butonul "Caută".

Navigarea între rezultatele care îndeplinesc criteriul de căutare in definitii, se realizează prin click pe butoanele Anterior si Urmator:

Bifa "Marcheaza toate" va colora toate rezultatele. Daca ati inchis fereastra de tip CTRL+F , in meniu, pictograma care infatiseaza un ochi, o va redeschide.


MODULUL CODURI CLASIFICARI

Modulul contine Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), Clasificarea Produselor si Serviciilor Asociate Activitatilor din Economia Nationala (CPSA), Common Procurement Vocabulary(CPV).

Navigarea între clasificari (COR, CAEN, CPSA, CPV) se realizeaza prin click pe tabul tipului de clasificare si butonul cu numele clasificarii în care se doreste sa se ajunga. Cautarea in grupe/ocupatii/explicatii, coduri/text va imparti ecranul in doua zone:

In stanga, apar rezultatele iar in partea din dreapta, textul clasificarii pe care ati executat click din zona stanga - cu posibilitatea trecerii automat de la un rezultat marcat, la altul.


MODULUL MONITORIZARE FIRME

Modulul ofera posibilitatea monitorizarii unei firme - atunci cand apar informatii in Buletinul Procedurilor de Insolventa despre firma pe care ati cautat-o.

Cautarea se va face dupa:

 • Nume firma
 • Cod unic de inregistrare
 • Numar de inregistrare la Registrul Comertului

Pentru confirmare, se va apasa butonul Cauta. Rezultatele vor fi returnate sub forma de lista, click pe pectograma "i" va afisa informatiile solicitate. Click pe butonul rosu din dreptul fiecarei firme, o va sterge de la monitorziare. In continuare aplicatia va afiseaza daca firma este sau nu in insolventa.

In imaginea de mai sus, firma in cauza este in insolventa si va sunt returnate datele din Buletinul Procedurilor de Insolventa. De asemenea, aplicatia va ofera posibilitatea monitorizarii unei firme, pentru ca ulterior, orice modificare se produce asupra firmei (din punct de vedere al insolventei), veti fi avertizat.

Operatii pe buletin:

  • Monitorizeaza firme - vor aparea modificarile in lista de firme monitorizate
  • Restrange datele despre firma (din buletinul de insolventa).

Operatii pe notificare:

   • Printare - va ofera posibilitatea imprimarii docupentului afisat
   • Inchidere - revenire la lista de documente publicate in BPI, privind firma cautata/monitorizata.

MODULUL LEGEA INSOLVENTEI

Modulul pune in paralel institutii vechi si noi din cele doua reglementari in materia insolventei, respectiv Legea 85/2006 care, la momentul actual desi abrogata de catre Legea 85/2014, continua sa fie actul normativ in functie de care se judeca in continuare majoritatea procedurilor de insolventa in dosare deschise pe rolul instantelor anterior datei de 28 iunie 2014, data de intrare in vigoare a Legii 85/2014.

   • Jurisprudenţă - spetele care au legatura cu acest act, cu posibilitatea afisarii lor in paralel cu legea insolventei (redirectionare in modul Legislatie romaneasca:

   • Fisa act - va redirectioneaza tot catre modulul Legislatie romaneasca, pentru consultarea fisei actului: actiuni suferite, actiuni induse, refera pe, referit de, istoric consolidari, jurisprudenta, practica extinsa, legislatie europeana, jurisprudenta fiscala (ANAF), CNSC - cu posibilitatea deschiderii fiecarei linii in paralel:

  MODULUL DOSARE IN INSTANTA

  Modulul permite cautarea si stocarea unei liste cu dosarele litigioase proprii ale unei institutii/autoritati/persoane juridice/persoane fizice, evidentierea intr-un Calendar- tip agenda, a termenelor de judecata din dosarele respective, precum si monitorizarea dosarelor. Prin monitorizare se va asigura transmiterea in mod automat, pe emailul beneficiarului, a tuturor informatiilor/noutatilor, ori de cate ori acestea apar pe portal.just.ro sau scj.ro, referitoare la unul sau mai multe dosare pe care utilizatorul doreste sa le urmareasca.

  Calendar termene dosare - permite afisarea termenelor pe care le aveti, in urma dosarelor monitorizate.

  Lista Dosare monitorizate afiseaza dosarele monitorizate de utilizatorul curent. Apasarea butonului rosu (dreapta) din Dosarele monitorizate are efectul de a elimina dosarul din lista celor monitorizate. Butonul i din stanga liniilor, va permite vizualizarea detaliilor dosarului in dreptul caruia va aflati.

  Cautare:

    • Cautare simpla - dupa nume parte in dosar ori numarul dosarului

    • Cautare avansata - la cautarea simpla, se vor adauga filtrele urmatoare: instanta, data dosare, obiect dosar

  Din lista de rezultate, aveti posibilitatea vizualizarii dosarului dorit, prin apasarea butonului i sau monitorizarea acestuia.

  Calendarul termenelor, va permite vizualizarea termenelor sedintelor pe ani, luni, saptamani, zile, astfel:

  Click pe termen -> Vezi dosar, va afiseaza intreg dosarul, al carui termen va este notificat. Click pe butonul Renunta, va afisa fereastra de unde ati plecat: calendar termene dosare.

  Cautare dosar - butonul va permite intoarcerea la formularul de cautare.

   REPERTOAR ACTE

   Repertoarul permite vizualizarea actelor, organizate pe ani, luni si zile.

   Afisarea liste de acte, dupa selectarea datei calendaristice, se va face astfel:

   REPERTOAR PUBLICATII

   Repertoarul permite vizualizarea listelor de acte conţinute în fiecare monitor oficial precum şi căutarea monitorului dorit.

   Din ecranul urmator se va alege tipul publicatiei si apoi anul, numarul. In final, va fi afisata lista actelor pentru care ati facut selectiile anterioare (tip, an, numar):

   SITUATIE MONITORIZARI

   Puteti vizualiza situatia monitorizarilor utilizatorului curent, odata cu accesarea pictogramei clopotel, din stanga numelui userului.


   Feed RSS


   Aveti la dispozitie taburile:

     • Tematici monitorizate - notificari cu actele nou aparute, dupa data de monitorizarea a tematicii (incercuit cu albastru) si notificari cu privire la modificarile survenite asupra actelor asociate tematicii monitorizate (incercuit cu rosu). Aplicatia ofera posibilitatea eliminarii de la monitorizare, la click pe cesuletul albastru;
     • Acte monitorizate - actele pe care le-ati monitorizat, incepand cu o data aleasa;
     • Liste proprii monitorizate - listele pe care le-ati creat si monitorizat, vor aparea in lista afisata odata cu accesarea penultimului tab;
     • Listele mele - listele pe care le-ati creat si salvat. Pentru acestea aveti la dispozitie urmatoarele operatii: actualizare automata, monitorizare sau stergere.

   Feed RSS